Vriendin las Over de grens van Mechtild Borrmann: ‘Een ‘leuk’ boek om te lezen’

Wekelijks recenseert het Vriendin-boekenpanel een pas verschenen boek. Welk boek mag je niet missen en welke kun je gerust nog even laten liggen? Deze week: Over de grens.

Wekelijks recenseert het Vriendin-boekenpanel een pas verschenen boek. Welk boek mag je niet missen en welke kun je gerust nog even laten liggen? Deze week: Over de grens.

Verhaal

Varna: “De familie Schönings woont in een dorpje aan de Duits-Belgische grens. Zoals veel gezinnen proberen ook zij in de zware jaren na de oorlog het hoofd boven water te houden door hier en daar wat bij te verdienen. De familie besluit om koffie te smokkelen. De 17-jarige Henni is hier vanaf het begin af aan bij betrokken en kent de route door het moerasgebied uit haar hoofd. Ze loost de smokkelaars, voornamelijk kinderen, veilig door het donkere bos heen. Dit gaat een aantal jaar goed totdat de georganiseerde misdaad zich ermee gaat bemoeien en de douane er niet voor terugdeinst om smokkelaars neer te schieten. Henni’s zusje wordt tijdens een nacht smokkelen doodgeschoten en Henni belandt in een tuchtschool waar er van alles gebeurt.”

‘Leuk’ boek

“Er komen veel verschillende personages in het boek voor en het verhaal wordt ook vanuit verschillende perspectieven verteld. Hier moest ik aan het begin erg aan wennen, zelf hou ik er meer van om het verhaal vanuit één persoon te volgen. Ook de vele terugblikken maken het aan het begin van het boek vrij lastig om het verhaal duidelijk te volgen. Hoewel ik het niet meteen zou aanraden, kwam ik gaandeweg wel steeds meer in het verhaal en vond ik het een ‘leuk’ boek om te lezen.”

Over Varna

Varna (42) heeft een vriend en drie zoons (10, 14 en 16). Ze heeft een eigen bedrijf, is gek op (water)sporten en drinkt graag lekkere wijn. Haar lievelingsboeken zijn thrillers en makkelijke ‘wegleesboeken’ die ze een in middag verslindt. Ze leest met veel plezier voor Vriendin en hoopt dit nog lang te doen.

Lees ook: Varna las Meisje van me: ‘Het einde was geweldig en onverwacht’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen