daten

5 tips voor de beste eerste date

Een eerste date met iemand die je niet (goed) kent, is altijd spannend. Misschien ben je wel gekoppeld door iemand of hebben jullie al kennis gemaakt via een dating app of platform.

Nu gaan jullie elkaar in het echt ontmoeten, oftewel een eerste date beleven. Waarschijnlijk ervaar je wel enige vorm van spanning, dat is ook logisch, misschien houd je hier wel een hele leuke relatie aan over. Hoe zorg je er nu voor dat je ontspannen aan je date begint en dat je hoe dan ook een leuke tijd hebt?

Wees voorbereid

Ben je bang voor ongemakkelijke stiltes? Zit je er over in hoe je een leuk gesprek kunt voeren? Geen paniek! Ten eerste hoeft het gesprek niet perfect te zijn.Ten tweede, wanneer jullie een goede klik hebben verloopt het gesprek vanzelf soepel. Zo niet, dan zijn jullie wellicht ook niet die goede match waar je naar op zoek bent. Toch is het wel zo fijn dat je in ieder geval een leuke avond hebt en oprecht de kans krijgt op iemand te leren kennen. Vind je het lastig om een gesprek op gang te houden, dan kan het geen kwaad om je van tevoren een beetje voor te bereiden door wat leuke eerste date vragen op te zoeken. Weet je even niet meer wat je moet zeggen, dan kun je hierop terug vallen. Probeer met deze vragen te achterhalen of deze persoon bij je past. Voorkom wel dat je een vragenlijstje op je date afvuurt, daar wordt het waarschijnlijk niet gezelliger van.

Kies een leuke locatie

De perfecte date locatie is natuurlijk voor iedereen anders. Samen wijntjes of biertjes drinken in een gezellig café is altijd een goede optie. Genoeg tijd om lekker met elkaar te kletsen en iemand dus echt goed te leren kennen. Maar het kan ook heel leuk zijn om iets actiefs te gaan doen. Bijvoorbeeld naar een museum
gaan, bowlen of mini golf, of wanneer je zin hebt in meer avontuur kun je bijvoorbeeld gaan waterskiën of een boot huren. Door iets actiefs te doen leer je elkaar weer op een hele andere manier kennen. Kies wel iets wat jullie allebei leuk vinden. Het is logisch wanneer je het niet fijn vindt om direct bij iemand thuis af te spreken. Voelt dat niet goed, doe het dan ook vooral niet. Dat kan altijd later nog, wanneer jullie toe zijn aan een tweede, derde of vierde date.

Verwacht niet te veel

Het idee dat je tijdens deze date misschien wel de liefde van je leven ontmoet is overweldigend. Probeer echter niet al te hoge verwachtingen te hebben. Schrijf iemand ook niet te snel af. Iemand kan leuker worden naarmate je vaker afspreekt. Als jullie het allebei spannend vinden om op een eerste date te gaan, dan heb je misschien wel een tweede date nodig waar je allebei wat meer relaxed bent en de druk er een beetje vanaf is. Zorg dat je date niet te lang duurt, als het niks in kun je lekker snel weer naar huis. Maar houd voor de zekerheid ook wat tijd vrij na de date in het geval jullie het zo gezellig hebben dat je de avond nog even wilt verlengen. Als het helemaal niks is, kun je altijd nog verzinnen dat je andere plannen hebt.

Ga er open en spontaan in

De eerste date is vooral bedoeld om elkaar te leren kennen. Wees dus vooral jezelf en toon veel interesse in de ander. Wanneer die ander vertelt, luister dan ook echt en stel vervolg vragen zodat het gesprek lekker op gang blijft. Probeer heftige onderwerpen een beetje te vermijden, het gaat er nu om dat je een indruk krijgt van wie je tegenover je hebt zitten. Dat het gezellig is en dat je samen kunt lachen is tijdens je eerste date vooral belangrijk. Als je daar zin in hebt mag je natuurlijk ook best een beetje flirten. Zorg wel dat je altijd jezelf blijft, julie hebben er allebei niks aan als je je anders voordoet dan dat je bent. Je hoeft niet het idee te hebben dat je moet gaan opscheppen.

Eerlijkheid duurt het langst

Ben je er aan het eind van de avond van overtuigd dat er niet meer in zit dan alleen een vriendschap of zelfs dat niet, wees daar dan ook eerlijk in. Zie je een tweede date niet zitten, dan weet hij of zij dat natuurlijk het liefst zo snel mogelijk. Andersom wil je ook niet aan het lijntje gehouden worden.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Mannenbrein.