Overgewicht Bij Honden 3

De top 8 oorzaken van overgewicht bij honden

Als hondenliefhebber wil je natuurlijk het beste voor je trouwe viervoeter, en een gezond gewicht is daarbij essentieel. Maar wat als je hond wat aan de zware kant is? Lees hier de top 8 redenen waarom je hond overgewicht heeft.

Redenen van overgewicht bij honden

1. Te veel eten

Het klinkt logisch, maar het is belangrijk om te weten hoeveel voedsel jouw hond nodig heeft. Te veel voeren kan leiden tot overgewicht. Je hond voeden doe je met je ogen. Krijgt hij een buikje dan verminder je de hoeveelheid brokken.

2. Te weinig beweging

Honden hebben dagelijks lichaamsbeweging nodig om gezond te blijven. Als je hond te weinig beweegt, kan dat leiden tot overgewicht. Daag hem tijdens het wandelen uit met een tennisbalwerper of een bal, bijvoorbeeld deze.

3. Ouderdom

Net als bij mensen, neemt bij honden naarmate ze ouder worden de stofwisseling af. Daarom hebben oudere honden minder voedsel nodig om op gewicht te blijven. Je kunt overwegen je bejaarde hond speciale seniorenvoeding te geven, deze voeding is licht verteerbaar en er zitten minder calorieën in.

4. Genetica

Sommige hondenrassen zijn gevoeliger voor overgewicht dan andere. Bijvoorbeeld Labrador Retrievers, Beagles en Cavalier King Charles Spaniëls. Maar ook van nature slanke honden kunnen te dik worden, dus denk niet: mijn windhond kan ik onbeperkt trakteren op lekkere hapjes.

5. Verkeerde voeding

Het is belangrijk om kwalitatief goed hondenvoer te geven. Goedkoop voer kan ongezonde ingrediënten bevatten die leiden tot overgewicht. Vermijd de supermarktbrokken en verdiep je in voeding die goed bij jouw hond past.

6. Tafelrestjes

Het is verleidelijk om je hond te verwennen met tafelrestjes, maar deze bevatten vaak veel vet en zout, wat kan leiden tot overgewicht. Hoe zielig je hond ook naar je kijkt tijdens jouw avondeten… trap er niet in. Uiteindelijk wil je het beste voor je harige vriend.

7. Medische aandoeningen

Sommige medische aandoeningen kunnen leiden tot gewichtstoename bij honden, zoals hypothyreoïdie en Cushing’s syndroom. Bij dit soort aandoeningen kun je het beste de dierenarts raadplegen betreft de juiste voeding.

8. Te veel beloningen

Het is belangrijk om je hond te belonen voor goed gedrag, maar te veel beloningen kunnen leiden tot overgewicht. Kies voor gezonde snacks en geef niet te veel. Zo zijn runder long trainers een gezond tussendoortje en ook nog vetarm.

Happy hond kookboek

Honden zijn, net als veel van hun baasjes, echte lekkerbekken. En waarom zou je deze passie niet met elkaar delen? In Happy Hond kookboek beschrijft Maureen du Toit, foodie in hart en nieren, verantwoorde recepten voor lekkere snacks voor je trouwe viervoeter. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Lees ook: 5 x ideale vakantie met de hond in Nederland

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Foto: Getty Images
Tekst: Suzanne de Bakker