winterdepressie

Last van een winterdepressie? Dít kun je ertegen doen

Denk jij misschien last te hebben van een winterdip of een winterdepressie? Dit zou je er volgens de experts tegen kunnen doen.

Winterdepressie

Een winterdepressie begint vaak in het najaar en verdwijnt in het voorjaar. Gebeurt dit twee keer achter elkaar, dan is er waarschijnlijk sprake van een winterdepressie. Er bestaan verschillende theorieën over de precieze oorzaak. Zo zouden de sombere gevoelens door een tekort aan serotonine en melatonine kunnen komen. Een andere theorie verklaart dat je biologische ritme verstoort raakt en hierdoor een depressie ontstaat. Je voelt je vaak moe, je komt aan in gewicht, voelt je depressief en je slaapt erg veel. Herken je dit? Dan heb je mogelijk last van een winterdip of een winterdepressie. Erg lastig, maar er zijn gelukkig verschillende dingen die je kunt proberen.

Lees ook: Julie: ‘Mijn postnatale depressie verwoestte ons huwelijk’

Voorbereiding

Een goede eerste stap, is een afspraak in te plannen bij je huisarts. Hij of zij weet waarschijnlijk iets meer over deze aandoening en kan jou mogelijk doorverwijzen naar een psycholoog. Wat ook helpt, is om je brein langzaam voor te bereiden op de winter. Plan dus in de herfst al voldoende activiteiten in die jou een fijn gevoel bezorgen. Denk aan afspreken met vriendinnen of een lange boswandeling. Zo hoef je niet ineens in de winter je routine volledig te veranderen. Probeer fysiek actief te zijn en omring jezelf met mensen die jou fijn laten voelen.

Lichttherapie

Misschien heb je er wel eens van gehoord, maar lichttherapie kan goed helpen bij een winterdepressie. Door middel van een daglichtlamp wordt je aan intensief licht blootgesteld. Hiermee wordt het effect van natuurlijk licht nagebootst en kunnen de symptomen van een winterdepressie worden bestreden. Zo’n lamp gebruik je zo’n twintig minuten per dag en dankzij de lamp zal er een chemische verandering in je hersenen plaatsvinden. Ook aromatherapie kan depressieve gevoelens verminderen. Door het gebruik van bepaalde essentiële oliën worden angstgevoelens en slaapproblemen minder.

Lees ook: Dit is waarom slapen zo belangrijk is (vooral in de wintermaanden)

Schema

Door jezelf te dwingen om vroeg op te staan en op tijd te gaan slapen, zal je lichaam hieraan wennen en langzaamaan een nieuw ritme vinden. Dit zal in het begin lastig zijn, maar zal uiteindelijk je stemming doen laten verbeteren. Ook voldoende bewegen is een simpele manier om je beter te voelen. Vooral buitenactiviteiten hebben een positief effect op je gemoed. Probeer ook, zodra er een beetje zonlicht is, naar buiten te gaan. Wandel naar de supermarkt of ga een blokje om. Tot slot kan een korte vakantie jou beter laten voelen. Alleen al door de voorpret, worden er gelukshormonen aangemaakt.

Lees ook: Jasmijn is al vanaf haar jeugd depressief: ‘Ik ben niet zielig’

Foto: GettyImages
Bron: Everydayhealth.com