schrale neus

SOS: wat te doen tegen een schrale neus door verkoudheid?

Misschien is Tante Cor op bezoek of heb je last van een ‘gewone’ verkoudheid: niets zo vervelend als de schrale, pijnlijke neus die je eraan overhoudt. Vriendins Renée kan erover meepraten. Gelukkig werken de volgende tips.

Wat te doen tegen een schrale neus?

Hier in huis zijn de Kleenex en Citrosan-zakjes niet aan te slepen. Na ontelbaar veel niesbuien en wat voelt als liters snot, is dat kleine neusje van mij inmiddels verandert in rode en schrale ellende. Hoog tijd om daar snel verandering (en verlichting!) in te brengen, maar wat kun je er het beste tegen doen? Deze tips hielpen mij.

Zachte, papieren zakdoekjes

Leer van mijn fouten: zodra je verkoudheid op voelt komen, snuit je je neus niet met keukenpapier. Je ontkomt bijna niet aan een schrale neus, maar om het proces zo lang mogelijk uit te stellen kun je het beste zachte, papieren (!) zakdoekjes gebruiken. Papier ja, zodat je die daarna meteen weg kunt gooien. Je weet namelijk niet of corona om de hoek komt kijken als je tot nu toe negatief getest bent. Sowieso is zo min mogelijk je neus snuiten eigenlijk het beste, maar soms móet je wel.

Gezichtsolie

Ik kan me nauwelijks voorstellen dat ik de enige ben waarbij haar huid droger aanvoelt dan de Sahara. Dat verkoudheidsvirus is een regelrechte vochtonttrekker – met je neus als grootste slachtoffer. Er valt bijna niet tegenop te smeren. Met de nadruk op bíjna.

Zo zweer ik voor mijn gezicht bij een goede huidolie. Gebruik er niet zomaar eentje die je voor het hele lichaam kunt gebruiken, maar kies voor een milde variant die speciaal voor je gezicht is gemaakt. Ik smeer met de Virgin Marula olie van Drunk Elephant, een no-nonsense huidverzorgingsmerk dat vanaf maart/april bij Douglas te koop is. Als mijn neus erg schraal is, herhaal ik het meerdere keren per dag.

Maar iedere andere milde gezichtsolie doet het werk. Het voordeel van de olie die ik gebruik is dat het snel intrekt en mijn huid heel goed hydrateert, waardoor mijn schrale neus snel weer zacht en minder kapot aanvoelt.

Gezichtsreiniger

Ik heb vrij weinig behoefte aan mijn normale huidverzorgingsroutine. Een exfoliant op mijn huid? Ik moet er niet aan denken. Net als de vele serums die ik gebruik om bepaalde huidproblemen aan te pakken. Mijn focus ligt nu maar op één ding: mijn huid zoveel mogelijk voeden met producten die mijn gezicht (en vooral neus) niet irriteren. Dus naast de olie gebruik ik maar één ander product: een gezichtsreiniger.

Kies er het liefst eentje uit die zacht is voor je huid. Hierdoor prikt je huid niet en onttrekt het niet nog meer vocht. Zelf gebruik ik er eentje van CeraVe. Deze producten zijn ontwikkeld door dermatologen en zitten tjokvol ceramiden, niacinamide en hyaluronzuur die bijdragen aan het versterken van de huidbarrière, het hydrateren en verzachten van de huid.

Je kunt uiteraard iedere andere gezichtsreiniger gebruiken, zo lang er maar geen ingrediënten in zitten waar je huid niet blij van wordt, zoals SLS (Sodium Lauryl Sulfate) en parfum. La Roche Posay heeft fijne producten voor de huid en de Calm cleanser van Paula’s Choice is bij mij al jaren favoriet.

Geen make-up

Geef je huid zoveel mogelijk rust en draag het liefst geen of zo min mogelijk make-up. Make-up op en rondom de neus blijft toch niet zitten als je verkouden bent en je je neus moet snuiten. Bovendien is het makkelijker om je neus in te blijven smeren met olie als je geen make-up draagt, zodat de huid meer kans krijgt om te herstellen.

Blijven hydrateren

Tot slot: hydrateren kun je leren en dat is precies wat ik de afgelopen dagen heb gedaan. Smeer je lippen in met een fijne balsem, gebruik een voedende lotion voor je lichaam na het douchen en geef je handen en voeten de nodige liefde met een rijke crème. Heeft niks met je schrale neus te maken, maar laat je wel net even wat beter voelen.

Ik smeer ondertussen nog een keer mijn neus in en neem een gembershotje in de hoop dat de verkoudheid snel wegtrekt – tot die tijd wens ik alle verkouden mensen met een pijnlijke neus veel sterkte!

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Foto: Getty Images