Ontwerp Zonder Titel 2023 05 28t094348.231

Is jullie vriendschap geëindigd? Zó ga je ermee om

Het is altijd moeilijk als een vriendschap wordt beëindigd. Of dit nu vanuit jezelf of vanuit de ander komt. Zo ga je er het beste mee om.

1. Praat erover

Een vriendschap die voorbij is, kan veel verdriet veroorzaken. Praat er daarom over met iemand die je vertrouwt. Als het een lange, hechte vriendschap was, dan is het een soort rouwproces waar je doorheen moet en het is dan fijn om mensen om je heen te hebben die naar je luisteren en eventueel advies geven. Je kunt het beste met iemand praten die geen contact heeft met de persoon waarmee je bevriend was.

2. Geen herinneringen ophalen

Vooral als de ander de vriendschap heeft verbroken en de reden onduidelijk is, heb je misschien de neiging om oude foto’s erbij te halen of Whats-app gesprekken terug te lezen. Probeer toch zo veel mogelijk herinneringen te vermijden. Verwijder eventueel het Whatsa-app gesprek en leg de foto’s op een plek waar je niet direct bij kunt komen.

3. Zorg goed voor jezelf

Maak van jezelf een prioriteit. Door mentaal en fysiek goed voor jezelf te zorgen, zul je je sterker voelen en beter kunnen omgaan met het verlies van een vriendschap. Je zult merken dat je ook goed voor jezelf kunt zorgen zonder die ene persoon in je leven.

Lees ook: 4x waarom tijd doorbrengen met je vriendinnen zo goed voor je is

4. Fouten en oplossingen

Als een vriendschap zomaar stopt, kun je je afvragen wat jouw aandeel hierin was en misschien geef je jezelf zelfs wel de schuld. Dit is niet altijd nodig, maar kan ertoe leiden dat je jezelf dingen kwalijk gaat nemen en een negatief verhaal creëert in je hoofd. Probeer objectief na te gaan wat er is gebeurd. Zijn er nog vragen die je aan de ander zou willen stellen (om meer duidelijkheid te krijgen)? Dan kun je dit eventueel aan hem of haar voorleggen.

5. Weinig social media, veel afleiding

Als je de persoon met wie je bevriend was nog steeds volgt op alle sociale mediakanalen, kan het pijnlijk zijn om updates te zien. Je hoeft de ander niet direct te ontvolgen als je dit moeilijk vindt, maar je kunt het profiel wel op dempen zetten waardoor je niet geconfronteerd wordt met nieuwe foto’s en verhalen. Richt je aandacht op het maken van nieuwe herinneringen. Ga leuke dingen doen met andere vriendinnen of plan een dagje helemaal voor jezelf.

Tip van de redactie

Hechte vriendschappen beïnvloeden wie we zijn, de keuzes die we maken en hoe we ons voelen. Toch krijgen deze relaties te weinig aandacht en wordt er nauwelijks gesproken over hoe we ze gezond houden. In Ware vriendschap word je uitgenodigd je liefste vriendschappen te vieren juist omdát ze complex zijn, en waar nodig ervoor te vechten – zoals je dat ook voor de liefde zou doen. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Lees ook: Bewezen: met je moeder op vakantie gaan, is goed voor je gezondheid

Foto: GettyImages
Bron: Psychcentral.com

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.