Ontwerp Zonder Titel 2023 09 06t140140.069

3 signalen die erop wijzen dat een vriendschap stress oplevert

Vriendschappen zijn goed voor je mentale gezondheid. Althans, de juiste vriendschappen. Soms kunnen deze relaties juist leiden tot stress.

1. Je voelt je niet op je gemak

Je hebt van die vriendschappen waarbij jullie gewoon naast elkaar op de bank kunnen zitten, zonder veel te zeggen. Zijn of haar aanwezigheid maakt je rustig en je weet dat het goed zit tussen jullie. Er zijn ook vriendschappen waarbij je bijvoorbeeld het gevoel hebt dat je erg je best moet doen en vooral moet luisteren en helpen. Je bent misschien alert en als je eenmaal thuis bent, voel je je vooral vermoeid en leeg. Het is belangrijk om na te gaan of je je gesteund, gewaardeerd en/of begrepen voelt door de ander. Het is belangrijk dat de ander je verhalen hoort en aandacht heeft voor de dingen die jou bezighouden.

2. Negatieve emoties worden versterkt

Als jij je angstig of gestrest voelt en de ander heeft dezelfde gevoelens, is het belangrijk dat jullie elkaars gevoelens niet versterken. Jouw angst of onzekerheid mag er zijn en het is niet de bedoeling dat de ander jouw angsten voedt. In een vriendschap is het belangrijk dat de ander doorheeft welke gevoelens jij ervaart en hoe hij of zij jou hierbij het beste kan helpen.

Lees ook: Mensen met déze sterrenbeelden tonen niet zo snel hun ware emoties

3. De ander is emotioneel niet beschikbaar

Een andere vraag is: is de ander emotioneel beschikbaar? En dan niet op de momenten dat het hem of haar uitkomt, maar checkt de ander zo nu en dan hoe het met je gaat? Dit soort ogenschijnlijk kleine dingen laten zien dat de ander met je bezig is en waarde hecht aan jullie vriendschap. Daarnaast is het belangrijk dat de ander het ook aandurft om diepere, misschien moeilijke gesprekken te voeren. Als de ander dit herhaaldelijk vermijdt, is dit vaak geen goed teken. Vergeet ook niet dat eerlijkheid niet hetzelfde is als bot zijn. Je kunt eerlijk zijn en alsnog dit op een gepaste wijze communiceren.

Vriendin’s favoriet

Hechte vriendschappen beïnvloeden wie we zijn, de keuzes die we maken en hoe we ons voelen. Toch krijgen deze relaties te weinig aandacht en wordt er nauwelijks gesproken over hoe we ze gezond houden. In Ware vriendschap word je uitgenodigd je liefste vriendschappen te vieren juist omdát ze complex zijn, en waar nodig ervoor te vechten – zoals je dat ook voor de liefde zou doen. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Lees ook: Aan deze signalen kun je merken dat je een relatie met een narcist hebt

Foto: GettyImages
Bron: Psychologytoday.com

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.