vriendschap

Met déze tips houd je je meest waardevolle vriendschappen in stand

Net als bij een relatie, zul je ook in vriendschappen tijd en energie moeten steken. Wij zetten de meest waardevolle tips op een rijtje.

1. Wederkerigheid

In een vriendschap is wederkerigheid zeker een vereiste. De ene keer zal jij meer een beroep doen op je beste vriendin en de andere keer heb jij haar weer meer nodig. Probeer altijd goed naar elkaar te luisteren en in te schatten wat de ander van jou verwacht. Investeer in elkaar.

2. Er mag groei en verandering zijn

Jullie als personen zijn niet statisch en zullen een groei doormaken. Dit mag en gun elkaar dit ook. Natuurlijk hebben deze individuele veranderingen ook invloed op jullie vriendschap, maar dit hoeft niet negatief te zijn. Zolang jullie hierover kunnen praten is groei alleen maar iets moois en zal de vriendschap meer diepgang krijgen.

3. Meerdere raakvlakken zoeken

Misschien ben je bevriend geraakt met iemand omdat zij toevallig ook kinderen heeft in dezelfde leeftijd. Dit is heel fijn en hierdoor is er een bepaalde klik, maar probeer ook te kijken naar andere raakvlakken. Zodat er ook nog een mooie vriendschap overblijft als jullie kinderen ouder zijn en uit huis zijn.

Lees ook: Vriendschap: déze sterrenbeelden zijn een perfecte match

4. Verschillen niet te veel belichten

Als vriendinnen hoeven jullie geen kopieën van elkaar te zijn. Het kan dat jij wat rustiger bent en je voldoening vooral uit wandelen in de natuur haalt. Dit terwijl je vriendin liever af en toe tot in de vroege uurtjes in de kroegen hangt. Hier is allebei niets mis mee, maar probeer deze verschillen te accepteren en de dingen die jullie gemeen hebben te belichten.

5. Afstand maakt niet uit

Als je beste vriendin ineens besluit om te emigreren, kan dat best even slikken zijn. Hoe zal dit jullie vriendschap beïnvloeden? Natuurlijk kunnen jullie nu niet meer spontaan bij elkaar op de koffie gaan, maar verder verandert er niet veel aan jullie vriendschap. Tegenwoordig kun je elkaar bellen, maar ook FaceTimen om zo op de hoogte te blijven van elkaars leven. En, vergeet al die speciale bezoekjes die je in de toekomst gaat maken niet.

6. Nieuwe, oude vriendschappen

Er gebeurt zoveel in een mensenleven, dat vriendschappen kunnen verwateren. Weet je nog die vriendin waar je op de middelbare school zoveel mee optrok? Of die vriendin die jou onverwachts zo erg steunde toen je moeder ziek was? Het is nooit te laat om oude vriendschappen weer op te pakken en contact te zoeken. Uit het oog, betekent zeker niet uit het hart.

Lees ook: Elles: ‘Onze vechtscheiding veranderde in een vriendschap’

Foto: GettyImages
Bron: PsychologyToday

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.