Stel

Deze vragen krijgt een relatietherapeut het vaakst (mét antwoorden)

Als je relatie in zwaar weer verkeert of je dingen wilt verbeteren, kan de hulp van een relatietherapeut werken. Déze vragen horen zij het vaakst.

1. Kunnen we onze relatie nog redden?

Tja, het antwoord daarop is niet zo simpel. Je hebt het grotendeels zelf in de hand. Willen jullie aan de relatie werken of geven jullie het op? De eerste optie kost veel tijd. En zelfs als je er veel energie in stopt, kunnen jullie besluiten om uit elkaar te gaan. Sommige koppels komen sterker uit relatietherapie, maar anderen komen tot de conclusie dat het niet werkt.

2. Hoe maken we daar tijd voor vrij?

Want zoals we al vertelden, kost het ‘redden’ van je relatie veel tijd. Als je druk bent met je baan, het gezin of sociale verplichtingen kan het er snel bij inschieten. Plan jullie dates daarom in een agenda. Net als een belangrijke werkafspraak kun je ook deze date niet afzeggen. Neem het serieus. En zet je telefoon uit terwijl jullie samen iets leuks doen.

3. Waarom kunnen we niet normaal met elkaar communiceren?

Communicatie is ontzettend belangrijk voor een gezonde relatie. Lopen discussies bij jullie snel uit de hand? Probeer dan tussendoor een pauze in te lassen. Check even of je wel écht naar je partner luistert en hem/haar begrijpt. Zo niet? Vraag dan om meer uitleg. Vraag vervolgens ook of je partner jou begrijpt.

4. Zijn we net zo erg als andere stellen die hier komen?

Daar gaat de relatietherapeut waarschijnlijk geen antwoord op geven. Bedenk ook dat iedere relatie anders is en elk koppel zijn eigen problemen heeft. Dat kun je gewoon niet met elkaar vergelijken.

5. Zou mijn partner inmiddels niet moeten weten wat ik nodig heb?

Ook als jullie jarenlang samenzijn, kun je niet van je partner verwachten dat hij/zij altijd weet wat jij denkt. Daar zijn nu eenmaal gesprekken voor nodig. Probeer je tijdens een gesprek op de ander te focussen, zonder dat je je verdedigend opstelt. Wees duidelijk over je gevoelens, maar luister ook naar je partner.

6. Wat betekent het als we niet meer verliefd zijn?

Het is niet meer dan normaal dat jullie relatie anders is dan in het begin. Het cliché klopt: verliefdheid gaat over in houden van. Heb je het gevoel dat jullie ‘spark’ verdwenen is? Probeer dan wat meer tijd te besteden aan intimiteit. Of gebruik een van deze tips om uit de sleur te komen.

7. Kan het nog goed komen als mijn partner is vreemdgegaan?

Als je partner vreemdgaat, kan dit jullie vertrouwensband enorm beschadigen. Wil je hem of haar nog een kans geven? Werk dan hard aan jullie communicatie. Probeer erachter te komen waarom je partner is vreemdgegaan. Hoewel dit het niet goed praat, kun je het misschien beter afsluiten. Blijft het toch tussen jullie instaan? Dan is het beter om uit elkaar te gaan.

Lees ook: Karin: ‘Ons huwelijk overleefde een grote relatiedip’

Bron: Reader’s Digest, Well + Good Foto: Getty Images

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.