verliefd

Het bestaat echt: je kunt verslaafd zijn aan je partner (zó zit het)

Verliefd zijn is het beste gevoel dat er is, maar je kunt ook verslaafd zijn of raken aan je partner. We leggen je uit hoe dit zit.

Verslaafd aan de liefde

Ben je ook wel eens tot over je oren verliefd geweest op iemand? Je kunt alleen maar aan hem of haar denken en je krijgt geen hap meer door je keel. Alleen al het horen van zijn of haar nam doet je hartslag versnellen. Dit is op zich niet heel vreemd. Het hoort een beetje bij het proces van verliefdheid. Het proces van verliefd worden wordt ook wel vergeleken met de aanmaak van dopamine tijdens overleven. Dopamine is belangrijk voor bepaalde functies van je zenuwstelsel, zoals aandacht, motivatie, stemming en genot. Als gevolg hiervan ligt de focus volledig op je nieuwe partner of de persoon waar je verliefd op bent. Daarnaast is verliefd worden ook een biologisch proces om je lichaam verslaafd te laten raken aan het lichaam van de ander. Het uiteindelijke doel hiervan is voortplanting.

Lees ook: Evelien ontmoette haar grote liefde via Marktplaats

Wanneer verslaving pijn doet

Verliefd zijn is niet altijd een fijn gevoel, vooral niet als je merkt dat je (lichtelijk) verslaafd bent aan je partner. Er zijn verschillende symptomen die hierop wijzen, bijvoorbeeld: je denkt aan je partner op momenten dat je het eigenlijk niet wil, je voelt je gespannen door de rol die je partner speelt in je leven, jezelf afleiden van de verliefdheid door ongezond gedrag (te veel drinken of impulsief handelen). Als je het gevoel hebt dat je verliefdheid een ongezonde vorm aanneemt, is het tijd voor actie. Zoek professionele hulp om hier je verhaal te delen.

Lees ook: Dít is hoelang de verliefde fase in jullie relatie echt duurt

Foto: GettyImages
Bron: Psychologytoday.com

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.