zoetigheid

Vaak trek in zoetigheid? Dít zou weleens de oorzaak kunnen zijn

Heb jij de laatste tijd wel erg veel trek in chocolade en andere zoetigheden? Volgens onderzoek zou dít wel eens de oorzaak kunnen zijn.

Zoetigheid

Soms zijn er periodes waarin je lichaam snakt naar suikers. Het is dan erg moeilijk om hier niet aan toe te geven, maar het kan wel al helpen om de oorzaak te achterhalen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat trek in zoetigheid, veroorzaakt kan worden door te weinig slaap. Een slechte nachtrust zorgt er voornamelijk voor dat je ’s avonds meer trek krijgt en behoefte hebt aan heel veel calorieën. Als je slecht slaapt, raken namelijk hormonen en neurotransmitters verstoord. Ook gaat het beloningssysteem in je brein anders werken. Voor je het weet is die hele chocolade reep op en merk je dat je honger nog steeds niet is gestild.

Lees ook: Voor de zoetekauwen: dít is het ongezondste beleg voor op brood

Nachtrust

Doordat vermoeidheid vaak de oorzaak is van die enorme trek in zoetigheid, ligt op dit gebied direct ook de oplossing. Een goede nachtrust zorgt ervoor dat alle processen in je lichaam goed verlopen. Je lichaam geeft aan wanneer het behoefte heeft aan voedingsstoffen en er treedt ook een verzadigingsgevoel op. Een goede nachtrust kun je bevorderen door in een koele kamer te slapen, je telefoon buiten de slaapkamer te laten en eventueel de dag van je af te schrijven in een dagboek. Ook kan het helpen om je schermtijd te beperken tot bijvoorbeeld 20.00 uur en na het avondeten geen koffie meer te drinken. Alcohol kun je ook het beste laten staan.

Lees ook: Déze vier theesoorten zorgen voor een betere nachtrust

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Foto: GettyImages
Bron: PsychologyToday