Gezond & mooi

Met deze tips word je niet ziek aan het begin van je vakantie

Ben jij altijd uitgerekend op de eerste vakantiedag ziek? Dat wordt ook wel vrijetijdsziekte genoemd. Met deze tips kun je er wat aan doen.

Volgens Psychologiemagazine.nl heeft drie procent van de Nederlanders last van deze zogenaamde vrijetijdsziekte.

Hoe werkt het?

Als je stress hebt, blijft je afweersysteem actief en krijgt je lijf geen kans om ziek te worden. Op vakantie komt je lichaam en daarmee afweersysteem tot rust. Ziektekiemen grijpen dan hun kans. Gelukkig kun je dit voorkomen door een van deze tips te gebruiken.

1. Bouw rustig af: thuis en op het werk

Probeer de overgang van werk naar rust te verkleinen. Het is zwaar voor je lichaam om weken (of maanden) van hot naar her te rennen en plotseling tot stilstand te komen. Bouw het daarom rustig af door in de laatste week voor je vakantie wat minder te werken of rustiger aan te doen. Zeg bijvoorbeeld eens wat vaker ‘nee’ tegen je collega’s.

Lees ook: de hele zomer gladde benen zonder bultjes? Volg deze 4 stappen

2. Start je vakantie actief

Is de eerste optie niet mogelijk met jouw werk en thuissituatie? Dan kun je er ook voor kiezen om de eerste week van je vakantie op tijd uit bed te gaan en veel leuke dingen te doen. Je blijft dan iets langer in je werkritme, maar onder fijne omstandigheden. Later in je vakantie plof je dan alsnog op een strandbedje met een goed boek.

Foto: Unsplash

Reageer op dit artikel