tips om je oren veilig schoon te maken

Bye, bye wattenstaafjes: tips om je oren veilig schoon te maken

Oorverzorging lijkt simpel, maar wattenstaafjes kunnen gevaarlijk zijn en je trommelvlies beschadigen. Gelukkig zijn er veilige alternatieven om je oren schoon te maken. Hoe je dat doet? Ontdek het in dit artikel.

Oren schoonmaken

Veel mensen krijgen van huis uit mee dat je je oren het makkelijkst kunt schoonmaken met wattenstaafjes. In het geval van het schoonmaken van je oorschelp kan dat geen kwaad. Maar, en zo weten inmiddels velen wel, een wattenstaafje in je gehoorgang duwen is juist niet zo goed.

Het schoonmaken van je oren is eigenlijk overbodig, en daar is een goede reden voor. Onze oren hebben namelijk een zelfreinigende functie. Oorsmeer en ander vuil worden vanzelf uit het oor verwijderd wanneer het opdroogt. Een gezond oor zorgt zelf voor een goed evenwicht tussen de aanmaak en afvoer van oorsmeer. Gewoon douchen, waardoor je oren nat worden en oorsmeer wordt afgevoerd, is meestal al voldoende.

Functie van oorsmeer

Voor wie het nog niet weet: oorsmeer heeft een belangrijke functie in het oor. Het wordt geproduceerd door speciale klieren in de gehoorgang. Oorsmeer beschermt het oor bijvoorbeeld tegen stof, vuil en bacteriën.

Oorsmeer houdt het gehoorkanaal ‘vochtig’ en voorkomt dat de huid uitdroogt. Zie het als een natuurlijk smeermiddel, waardoor wrijving en irritatie worden verminderd wanneer je kauwt of praat. Oorsmeer is daarom belangrijk voor het behoud van een gezond en goed functionerend oor.

Tips

Wil je je oorschelp schoonmaken of heb je last van verstopte oren? Dan kun je op de volgende manieren veilig je oor schoonmaken.

Ga naar de huisarts: Preventief je oren laten schoonmaken door de huisarts is aan te raden voor oudere mensen, gebruikers van gehoorapparaten en mensen die kampen met oorsmeer-overproductie. Een KNO-arts kan je ook helpen. Oorsmeer hoeft niet altijd verwijderd te worden, behalve bij oorprop of klachten zoals pijn. Heb je last van gehoorverlies, oorpijn, een loopoor of bloedend oor? Bezoek dan altijd een arts.

Gebruik een vochtige doek: Neem een schone, vochtige doek en veeg voorzichtig de buitenkant van je oor schoon. Ga met de doek ook even langs de achterkant van je oor. Dit helpt om overtollig oorsmeer en vuil te verwijderen dat zich aan de buitenkant van je oor kan ophopen.

Laat je oren met rust: Het is essentieel om je gehoorgang met rust te laten en niet te proberen om dieper in je oren te graven. Oorsmeer is een natuurlijke substantie die het oor beschermt tegen stof en bacteriën. Het wordt meestal vanzelf naar buiten getransporteerd.

Olie-druppels: Als je last hebt van overtollig oorsmeer, kun je enkele druppels baby-, sla- of olijfolie in je oren druppelen. Hierdoor wordt het oorsmeer zachter en kan het gemakkelijker uit je gehoorgang komen. Vergeet niet om je hoofd schuin te houden en er een doekje bij te houden om lekken te voorkomen.

Gebruik geen scherpe voorwerpen: Vermijd het gebruik van scherpe voorwerpen zoals wattenstaafjes, haarspelden of paperclips om je oren schoon te maken. Dit kan je gehoorgang beschadigen en het oorsmeer dieper duwen. Wil je je oren een handje helpen? De earscratcher is een veilige tool om oorsmeer te verwijderen.

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Foto: Getty Images
Bron: KNO-winkel