stress

Last van stress? 5 dingen die helpen om rustiger te worden

Heb je veel last van stress of onrust? Déze vijf kleine dingen kun je doen om je wat rustiger te laten voelen.

1. Opruimen

Er wordt niet voor niets gezegd: een opgeruimd huis, is een opgeruimd hoofd. Een rommelig huis zorgt bij veel mensen voor stress en onrust. Jouw huis moet namelijk een veilige plek zijn waar jij je vertrouwd voelt. Het helpt vaak om klein te beginnen. Leg jezelf dus niet de druk op dat het hele huis in één middag opgeruimd moet zijn. Richt je op een bepaalde ruimte, zoals de keuken of de woonkamer. Probeer na te gaan welke ruimte op dit moment de meeste stress veroorzaakt en pak deze aan.

2. Avondroutine

Een strikte avondroutine is belangrijk als je zelf even niet zo goed in je vel zit. Een goede nachtrust zorgt er namelijk voor dat je beter bestand bent tegen stress en angst. Een avondroutine kan jou helpen om ook echt op tijd in bed te liggen en niet toch nog een wasje te draaien. Een warm bad, een kopje warme melk en het lezen van een boek, kunnen bijvoorbeeld onderdeel zijn van jouw routine.

3. Sporten

Door te sporten ga je angstgevoelens te lijf. Je hoeft jezelf heus niet iedere dag naar de sportschool te slepen. Wandel bijvoorbeeld naar de supermarkt of ga met de fiets naar het werk. Vaak zijn het de kleine dingen die helpen. Vooral het buiten zijn, zorgt ervoor dat je lichaam tot rust komt.

Lees ook: Stress tijdens de feestdagen: met déze tips kun je het voorkomen

4. Planning

Zorgt dat je alle dingen die je nog wilt doen deze week, op papier zet. Zo wordt je planning overzichtelijk en zul je al je doelen makkelijker behalen. Alleen al door het opschrijven zelf, zorg je ervoor dat je brein de informatie sneller zal opslaan. Bij voorkeur maak je deze planning op een rustig tijdstip in het weekend. Eventueel kun je iedere ochtend nog een to-do lijstje voor jezelf maken.

5. Nee zeggen

Niet iedereen is hier even goed in, maar probeer iets vaker nee te zeggen. Soms moet je een feestje of een lunch met vriendinnen even overslaan, omdat je anders geen tijd meer overhoudt voor jezelf. Een avondje op de bank hangen in je pyjama kan namelijk soms net zo waardevol zijn. Hoe vaker je oefent, hoe beter je dit af zal gaan. De eerste keer nee zeggen zal misschien onwennig aanvoelen, maar je zult hier steeds beter in worden.

Lees ook: Dít is waarom stress jouw menstruatieklachten kan verergeren

Foto: GettyImages
Bron: Her.ie