feestdagen

Stress tijdens de feestdagen: met déze tips kun je het voorkomen

De feestdagen zijn leuk en gezellig, maar zorgen soms ook voor een heleboel spanning. Met déze tips ben jij de stress de baas.

1. Ongemakkelijke gesprekken

Tijdens de feestdagen is de hele familie vaak bij elkaar. Soms kunnen er dan nog wel eens ongemakkelijke gesprekken ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan politieke kwesties, een kinderwens of een nieuwe relatie. Wat dan kan helpen, is om zelf alvast wat vragen te verzinnen die je op zo’n ongemakkelijk moment altijd kan stellen. Ook al wil je misschien graag je mening geven. Vaak is het beter om gewoon van onderwerp te veranderen en de sfeer gezellig te houden.

2. Cadeaus

Je wilt natuurlijk alle cadeautjes op tijd in huis hebben en niet in spanning hoeven te zitten of je pakketje nog wel op tijd komt. Je kunt dit voorkomen door je cadeaus op tijd (lees: zo snel mogelijk) al te bestellen. Vooral rondom de feestdagen kunnen pakketjes nog wel eens wat vertraging oplopen.

3. Sociale druk

Je wilt de feestdagen het liefst zo ontspannen mogelijk doorkomen, maar voor je het weet is je hele planning rondom kerst al volgepland. Je wilt niemand teleurstellen, maar ondertussen verlies jijzelf het overzicht. Wat helpt is om op voorhand jouw grenzen te bepalen en aan te geven. Dit betekent inderdaad dat je sommige etentjes of afspraken moet afwijzen. Goed voor jezelf zorgen is namelijk het allerbelangrijkste.

Lees ook: Leuk: dít zijn de eerste beelden van de Netflix-kerstfilm Single All the Way

4. Alcohol

Tijdens de feestdagen is er op het gebied van alcohol veel verleiding. Een wijntje hier, een likeurtje daar. Natuurlijk moet je genieten, maar te veel alcohol kan juist meer stress opleveren. Je lichaam moet dit namelijk allemaal verwerken en hierdoor zit je misschien wat minder lekker in je vel. Wat kan helpen is om van te voren te bedenken of je wel of niet wilt drinken en hoeveel je ongeveer wilt drinken. Sociale druk kan ervoor zorgen dat je je verplicht voelt om een wijntje te drinken, terwijl je er eigenlijk niet zo’n zin in hebt. Respecteer je eigen grenzen.

5. Geld

Vaak wordt er tijdens de feestdagen veel geld uitgegeven. Je wilt je partner of ouders verwennen met de mooiste cadeaus en voor je het weet ben je honderden euro’s kwijt. Uit onderzoek blijkt dat mensen een goedkoper cadeau vaak net zo waardevol vinden als een duur cadeau. Ook kun je ervoor kiezen om een ervaring cadeau te doen. Denk aan een dagje samen weg bijvoorbeeld.

6. Alles moet perfect zijn

Sociale media zorgen er soms voor dat je het idee krijgt dat de feestdagen perfect moeten zijn. De perfecte outfit, de perfecte kerstfoto en het allermoeilijkste: de perfecte kerstsfeer. Doordat je zulke hoge verwachtingen hebt, zal de realiteit bijna altijd tegenvallen. Het resultaat: teleurstelling. Probeer dankbaar te zijn voor de tijd die je doorbrengt met je geliefde en familie. De rest is alleen maar bijzaak.

Lees ook: Bewezen: koppels die samen kerstfilms kijken, zijn gelukkiger

Foto: GettyImages
Bron: Purewow.com