Vrouw Telefoon

Zó stop je vandaag nog met slechte gewoontes

Iedere avond met een zak chips op de bank, nagelbijten, roken of te veel tijd op social media doorbrengen. Het is niet makkelijk om af te leren, maar het kan!

Je hebt je voorgenomen om een tijd niet meer te snoepen, maar als je na een avond uitgeblust op de bank ploft is die chocoladereep toch ineens verdwenen. Hoe komt het dat slechte gewoontes zo moeilijk te doorbreken zijn? “Veel gewoontes doe je op de automatische piloot, vaak zonder erover na te denken. Het is een vast onderdeel van je leven”, vertelt Hannie van Genderen, psycholoog en schrijfster van het boek Patronen doorbreken. “Bovendien kost het tijd. Gemiddeld duurt het 30 dagen om af te rekenen met gewoontes.”

1. Wees je bewust van je slechte gewoonte

De allereerste stap om een slechte gewoonte af te leren is bewustwording. “Doordat je iets dag in dag uit doet, heb je vaak niet eens door wat je doet. Kijk maar eens wat er gebeurt als je je wél bewust bent van je slechte gewoontes. Een zak chips leegeten voor het avondeten is waarschijnlijk een stuk minder aantrekkelijk als je dit mindful doet. En nagelbijten voelt ineens heel vreemd als je dit heel bewust doet. Door die bewustwording zul je merken dat je minder snel geneigd bent om het te doen. Puur omdat je je bewust bent van wát je doet”, legt van Genderen uit.

2. Zet kleine stapjes

Het lijkt misschien een goed idee om het roer drastisch om te gooien, maar toch is het volgens van Genderen slimmer om kleine stappen te zetten. “Wat ik vaak zie is dat mensen een onrealistisch doel stellen, chagrijnig worden omdat het niet lukt en vervolgens terugvallen in oude, slechte gewoontes. Veel beter is om een einddoel op te breken in kleine, behapbare stukken. Dit verlaagt de drempel, maar zorgt er ook voor een boost voor je zelfvertrouwen als het lukt om zo’n klein doel te behalen. Dát is precies wat je nodig hebt om een slechte gewoontes te kunnen doorbreken.”

Lees ook: Verslaafd aan je telefoon? Met dit trucje kom je er vanaf

3. Vermijd triggers

Om af te rekenen met je slechte gewoontes is het volgens van Genderen slim om op te schrijven op welke momenten je voor de bijl gaat. “Haal je rond vier uur altijd een reep chocola uit de automaat omdat je erlangs loopt of grijp je altijd naar je telefoon als deze binnen handbereik ligt? Kijk dan wat je kunt doen om deze triggers te omzeilen. Neem een andere route als je de benen strekt of leg die telefoon niet in het zicht. Hoe makkelijker je het jezelf maakt, hoe makkelijker het wordt om de gewoonte te veranderen.”

4. Leer van je fouten

Je had jezelf voorgenomen om doordeweeks geen druppel meer te drinken, maar toch zwicht je op dinsdagavond voor een glas wijn. Het advies van Hannie? “Wees vooral niet te streng voor jezelf. Slechte gewoontes zijn ontzettend moeilijk te doorbreken. Het is echt geen ramp als je een keer de fout ingaat. In plaats van jezelf op je donder geven, kun je veel beter de schouders er weer onder zetten. Negatief denken over jezelf maakt het namelijk alleen maar erger. Vaak is dat alwéér een trigger om toch te gaan drinken, snoepen of roken.”

5. Beloon jezelf

Als we weten dat er een mooie beloning tegenover staat, zijn we vaak geneigd om nét een stapje extra te doen. Dat is precies waarom van Genderen het aanraadt om jezelf te belonen. “Een beloning geeft je een goed gevoel én motivatie om door te blijven gaan. Het is slim om verschillende beloningen te bedenken. Geef jezelf een kleine beloning als een tijdschrift of bos bloemen als het je lukt om een week van de sigaretten af te blijven. En houd je het een half jaar vol, dan koop je dat mooie horloge waar je al maanden van droomt.”

Lees ook: Met déze truc voorkom je het jojo-effect na het afvallen

Tekst: Eline Doldersum Foto: Getty Images