Zo houd je sporten wel vol

Maakt het uit in welke volgorde je sportoefeningen doet?

Heb jij een vaste sportroutine met dezelfde oefeningen? Is dat goed of is het beter om de volgorde van je oefeningen soms te veranderen?

Oefeningen

Veel mensen doen altijd dezelfde oefeningen in de sportschool. Vaak ook in dezelfde volgorde. Volgens een aantal fitnessexperts bestaat er geen perfecte volgorde voor fitness-oefeningen. Wel zijn er een paar algemene richtlijnen die je kunt hanteren. Zo is het goed om te beginnen met de oefeningen waarbij je je hele lichaam gebruikt. Hierna kun je meer spier-specifieke oefeningen doen. Als je sportdoel is om meer kracht te ontwikkelen, kan het handig zijn om voor je oefeningen eerst vijf tot twaalf minuutjes cardio te doen om je spieren op te warmen. Na de cardio, kun je het beste oefeningen doen waarbij je meerdere spieren traint. Deze oefeningen zijn vaak net wat zwaarder en intensiever dan de oefeningen waarbij je je op één specifieke spier richt. Voor de combi-oefeningen heb je dus net wat meer energie nodig en dit is waarom je deze als eerste doet.

Lees ook: Waarom je beter niet met een kater kunt gaan sporten

Volgorde

Ook als je vooral oefeningen uitvoert met lichaamsgewicht, is het beter om te beginnen met combi-oefeningen. In het begin van je work-out heb je namelijk nog de meeste energie. Vergeet ook zeker niet om te variëren in de oefeningen. Zoals al eerder gezegd, heb je bij de start van je training de meeste energie en de spieren die je dan traint, krijgen dan ook de meeste aandacht en zullen zich sneller ontwikkelen. Verander dus af en toe de volgorde van je sportoefeningen. Tot slot is het goed om buikspieroefeningen altijd aan het einde van je training te doen. Als je met deze oefeningen begint, zul je merken dat je buikspieren al vermoeid zijn. Andere oefeningen waarbij je ook je buikspieren aanspant, zullen dan minder makkelijk gaan.

Lees ook: Is sporten met spierpijn wel zo verstandig? Dít zeggen experts

Foto: GettyImages
Bron: Shape.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.