slaapproblemen

Stoppen met sporten? Déze 4 veranderingen zul je opmerken

Ben je al een tijdje gestopt met sporten? Dan zou het goed kunnen dat je (één van) deze vier veranderingen opmerkt.

1. Je voelt je fysiek (in eerste instantie) beter

Vooral als je eerst een lange tijd hard getraind hebt en je hierna een pauze inlast, zul je je beter voelen. Sport is namelijk ook een vorm van stress voor je lichaam. Je lichaam moet hiervan herstellen en tijdens zo’n pauze krijgt het hier ook de kans voor. Een paar dagen of zelfs een week rust kan er dus in eerste instantie voor zorgen dat je je fitter gaat voelen.

2. Toename in lichaamsgewicht

Je kunt je voorstellen dat als jouw lichaam gewend is aan een bepaalde hoeveelheid beweging in een week en dit plots wegvalt, je zult aankomen in gewicht. Een ander effect van stoppen met sporten, is dat je wellicht sneller windjes laat. Dit blijkt namelijk uit een wetenschappelijke studie en dit heeft te maken met je VO2 max die nu afneemt.

Lees ook: Last van slaapproblemen? 5 dingen die je ertegen kan doen

3. Je voelt je depressiever

Sporten zorgt er vaak voor dat je je mentaal ook sterker voelt. Als je minder beweegt, maakt je lichaam dus ook minder serotonine aan. Deze neurotransmitter zorgt voor een fijne gemoedstoestand en een beter geheugen.

4. Je slaapt minder goed

Sporten en slaap zijn sterk met elkaar verbonden. Uit onderzoek blijkt namelijk dat sporten ertoe leidt dat je sneller in slaap valt, minder vaak tussendoor wakker wordt en je je mentaal ook sterker voelt. Deze effecten vallen weg als je een tijdje niet sport.

Lees ook: Sporten voordat je gaat slapen? Dít is het effect op je nachtrust

Foto: GettyImages
Bron: Purewow.com