slaap

Kun je ’s nachts vaak niet slapen door piekergedachtes? Lees déze tips

Je neemt je nog zo voor om op tijd te gaan slapen, maar voor je het weet lig je weer te malen. Déze tips zorgen voor een betere nachtrust.

Het komt vaak voor

Alvast een geruststelling: je bent echt niet de enige die ’s nachts niet kan slapen door piekergedachtes. Veel mensen herkennen het. Zodra je hoofd het kussen raakt, begin je te malen. Opeens schiet je te binnen dat je die ene vriendin al heel lang niet meer hebt gesproken (zou ze misschien boos zijn?) of je denkt aan die meeting van volgende week waar je al buikpijn van krijgt als je eraan denkt. Voor je het weet ben je twee uur verder, wordt de tijd die je nog kunt slapen alsmaar korter en vraag je je af hoe je überhaupt de volgende dag goed kunt functioneren.

Lees ook: Déze 5 fruitsoorten kunnen je helpen om beter te slapen

Hoe je brein werkt

De situaties waar je ’s nachts over nadenkt gaan vaak samen met een gevoel van onzekerheid en/of angst. Je brein zal altijd proberen te zoeken naar oplossingen als er een probleem is. Alleen zijn niet alle situaties zomaar op te lossen. Dit is de reden waarom je ’s nachts vaak ligt te malen. Daarnaast ben je ’s nachts ook minder afgeleid en kun je je dus volledig focussen op de problemen in je leven.

Tips

Wat kan helpen is om jezelf aan het einde van de middag of het begin van de avond 20 minuten de tijd te geven om te piekeren. Denk aan alle mogelijke rampscenario’s en gun jezelf dus de tijd hierover te piekeren. Zet eventueel een timer. Zodra de tijd voorbij is, mag je deze gedachtes laten gaan. Komen ze later op de avond of ’s nachts toch weer naar boven? Dan verwijs je jezelf naar het piekermoment van de volgende dag en/of schrijf je de gedachte of het probleem op. Je mag best erkennen (en niet negeren) dat je hierover nadenkt, maar spreek met jezelf af dat je er morgen weer aandacht aan besteedt.

Vriendin’s favoriet

Zijn er verplichtingen die je liever niet zou hebben? Bestaan je dagen uit een race tegen de klok? Ben je zelfs te moe voor vakantie? Dan zijn de Tien geboden voor innerlijke rust precies wat je nodig hebt. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Lees ook: Ben je verkouden? 5 tips om tóch goed te slapen

Foto: GettyImages
Bron: Stylist

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.