Ontwerp Zonder Titel 2023 06 10t135727.168

Zegt je partner dat hij of zij ruimte nodig heeft? Zó ga je ermee om

Geeft je partner aan dat hij of zij ruimte nodig heeft? Dat kan lastig zijn. Zo ga je er volgens de psychologie het beste mee om.

Ruimte nodig hebben

Misschien dat je het al eens hebt meegemaakt of dat je zelf wel eens de behoefte had aan meer ruimte in een relatie? Wat betekent het eigenlijk als je partner ruimte nodig heeft en hoe ga jij daar dan vervolgens op een goede manier mee om? Er kunnen verschillende redenen zijn waarom jij óf je partner behoefte heeft aan ruimte of meer tijd voor zichzelf. Zo kan het zijn dat iemand behoefte heeft aan persoonlijke groei. Denk bijvoorbeeld aan tijd om na te denken en/of te reflecteren, zonder dat je partner hier mogelijk invloed op uitoefent. Daarnaast kan het ook zijn dat iemand zich mentaal niet in balans voelt. Te veel stress en spanningen zorgen ervoor dat de persoon even ruimte nodig heeft om weer die balans terug te vinden. Andere mogelijke verklaringen zijn: het terugwinnen van een stukje onafhankelijkheid/autonomie en tijd om na te denken over de relatie (zonder dat je partner invloed heeft op jouw gedachtegang en keuzes).

Lees ook: Werkt een rebound relatie echt? Zó zit het

Omgaan met de situatie

Het is natuurlijk heel normaal om je onrustig te voelen als je partner benoemt even ruimte nodig te hebben. Er schiet waarschijnlijk van alles door je hoofd waar je niet blij van wordt. Je bent misschien ook bang dat hij of zij de relatie wil beëindigen en alleen al de gedachte aan meer afstand tussen jullie, roept een onrustig gevoel op. Ondanks dat het een lastige situatie is en jouw gevoelens helemaal normaal zijn, is het wel belangrijk om je partner deze ruimte te geven. Hij of zij heeft deze behoefte en als partner is het goed om te laten zien dat je hem of haar steunt. Je mag wel benoemen dat je het lastig vindt en het je angstig laat voelen, maar dat je hem of haar de ruimte geeft om na te denken. Daarnaast kun je vragen of je partner de reden wil vertellen waarom hij of zij meer tijd voor zichzelf wil.

Tip van de redactie

Zou je graag willen dat je relatie meer in balans komt? Lees dan eens de bestseller: Liefde is een werkwoord.Zo ontdek hoe je kan omgaan met positieve en negatieve gevoelens in een relatie. Je komt te weten welke fasen er in een huwelijk zijn. Of het mogelijk is om een langdurige relatie nog te veranderen. En nog veel meer. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Lees ook: Vertrouwen in je relatie herstellen na ontrouw? 5 praktische adviezen die je verder helpen

Foto: GettyImages
Bron: PsychologyToday.com

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.