Ontwerp Zonder Titel 2023 01 08t112123.363

Werken pimple patches voor een huid met acne? Zó zit het

Je hebt ze vast wel eens voorbij zien komen. Patches die je op puistjes kunt aanbrengen, waardoor acne vermindert. Werken ze echt?

Pimple patches

Ze zijn bijna overal te verkrijgen: pimple patches. Het zijn een soort pleisters die je aanbrengt op je huid en dan vooral op plekken waar puistjes zitten. Vaak zijn het ronde doorzichtige pleisters met een hydrocolloïd laagje dat absorberend werkt. Er zijn ook speciale pleisters waar bijvoorbeeld ook nog ingrediënten zoals salicylzuur of niacinamide is toegevoegd. Deze ingrediënten kunnen exfoliërend en kalmerend werken. De vraag is alleen: werken zulke pimple patches echt?

Lees ook: Last van puistjes op je billen? Dit kun je ertegen doen

Werking

Het blijkt dat de werking van pimple patches voornamelijk afhankelijk is van het soort acne waar je last van hebt. De ronde doorzichtige pleisters met een hydrocolloïd laagje hebben vooral een absorberend effect, waarbij vuiligheid en vocht uit het puistje wordt onttrokken. Hierdoor droogt het puistje uiteindelijk uit. Deze pimple patches kunnen volgens een dermatoloog zeker werken voor mensen die slecht van puistjes kunnen afblijven (waardoor acne uiteindelijk meestal toeneemt).

Oppervlakkige acne

Volgens een dermatoloog werken de patches vooral bij oppervlakkige acne. Je sluit zo de puistjes af van externe bacteriën, je komt zelf minder in de verleiding om er zelf aan te zitten en geeft ze de kans om te helen.  Het is beter om de puistjes nog niet uit te duwen voordat je een patch aanbrengt. De kans is zo kleiner dat er bacteriën bij het puistje terechtkomen. Als je echt last hebt van cystische acne, dan zullen pimple patches niet helpen en is het verstandig om bij je huisarts of een dermatoloog langs te gaan.

Lees ook: De voordelen van BHA in je huidverzorging voor een gladde, stralende huid

Foto: GettyImages
Bron: Healthline.com

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.