Kom op gewicht zonder dieet: 5 verrassende manieren om af te vallen

Kom op gewicht zonder dieet: 5 verrassende manieren om af te vallen

Bij afvallen denk je al gauw aan een streng dieet. Maar er zijn ook andere methodes om af te rekenen met die overtollige kilo’s. Hier lees je hoe.

Bij afvallen denk je al gauw aan een streng dieet. Maar er zijn ook andere methodes om af te rekenen met die overtollige kilo’s. Hier lees je hoe.

1. Sporten in een infrarood warmtecabine

Zo werkt het

Trainen in infrarood heeft een gunstig effect op je doorbloeding, spieren en onderhuidse vetweefsel: je verstevigt je spieren en verbetert je doorbloeding en vetverbranding. En dat allemaal dankzij de infraroodwarmte die tot wel vier centimeter in de huid en vetlaag doordringt.

De voordelen

Een half uurtje losgaan in deze warmtecabine staat voor anderhalf uur ‘gewoon’ sporten. Ideaal dus voor mensen met een volle agenda. En het schijnt dat je in dit half uur maar liefst 1.200 calorieën kunt verbranden. En bijna alle oefeningen doe je liggend, waardoor je rug en gewrichten amper worden belast. Nog een voordeel is dat de elasticiteit van je spieren met zo’n 30 procent toeneemt.

Goed om te weten

Afhankelijk van je doel wordt er een persoonlijk trainingsschema door een bewegingscoach opgesteld. Een sportsessie duurt 30 minuten. Je raakt naast gewicht ook centimeters kwijt, omdat je meer spiermassa kweekt en minder vetmassa. Het resultaat zie je daardoor snel in de spiegel. Na tien trainingssessies schijn je je eerste centimeters gegarandeerd kwijt te zijn.

Nadelen

Sporten in infrarood warmtecabines kan nu helaas alleen nog maar in Breda, Maastricht, Margraten en Waalwijk.

Meer informatie: www.infraligne.nl

2. Afvallen met oor-acupunctuur

Zo werkt het

Met een oor-acupunctuurbehandeling krijg je vier piepkleine naaldjes in je oor. Deze zitten anderhalve millimeter diep in de huid. Je oor staat via zenuwbanen in verbinding met de rest van je lichaam. De naalden zitten aan het uiteinde van de zenuwbaan die verbonden is met de maagstreek. Hier blijven ze drie weken zitten. Daarom heten het verblijfsnaaldjes. Na drie weken haal je deze er zelf uit. Dit klinkt ingewikkelder dan het is: je hoeft alleen de pleister (klein en huidkleurig dus bijna niet zichtbaar) eraf te halen. De acupunctuurpunten waar de verblijfsnaalden hebben gezeten, werken vervolgens nog twee weken door. Daarna heb je geen onbedwingbare zoetbehoefte meer, ben je eerder verzadigd en heb je een snellere vetverbranding. Dan kun je naast iemand met een zak chips zitten zonder de neiging te hebben om mee te snacken.

De voordelen

Zo’n naaldbehandeling klinkt pijnlijk, maar dat is het niet. Je krijgt er ook geen littekens van. En met een aanvullende verzekering kun je de kosten terugkrijgen.

Goed om te weten

Het intakegesprek inclusief de eerste behandeling kost € 80. Een eventueel vervolgbehandeling kost € 42,50. En al is de behoefte om te snacken afgenomen, je moet niet alsnog uit gewoonte gaan eten. Dan neemt de werking van de oor-acupunctuur af. Net als bij de hypnosebehandeling.

Nadelen

Deze behandeling is niet geschikt voor mensen met epilepsie, omdat het een aanval kan veroorzaken. En de pleisters zijn huidkleurig, dat wil zeggen: als een blanke huid. Heb je een donkere huid en kort haar, dan vallen de pleisters dus wel op.

Meer informatie: www.tren-counseling.nl

3. Een speciale bindweefselmassage: wood therapy

Zo werkt het

Je wordt gemasseerd met verschillende houten rollers. Elke roller heeft een ander oppervlakte en daardoor een andere werking op je lichaam. Wood therapy is een massagevorm die tot diep in de huid doordringt en daardoor je lichaam activeert. Het boost je metabolisme en bloedsomloop. En afvalstoffen worden sneller afgevoerd en vochtophopingen verminderen.

De voordelen

Wood therapy breekt vet en cellulite af. Hoe heerlijk klinkt dat? Slanker en strakker worden terwijl je een massage  ontvangt? Zo goddelijk als het klinkt, ís het ook. Bovendien word je er niet alleen strakker, maar ook heerlijk ontspannen van.

Goed om te weten

Na de eerste paar behandelingen kun je blauwe plekken krijgen. Die trekken vanzelf weer weg. De behandeling werkt extra goed als je erna voldoende water of een kopje brandnetelthee drinkt. Leuke zijstap: wood therapy kan ook worden toegepast op je gezicht: het vermindert rimpels en vocht en versterkt de huid.

Nadelen

Wood therapy kan nu alleen nog in Amsterdam. En ook al voel je na één behandeling effect, voor zichtbaar resultaat zijn gemiddeld tien tot vijftien behandelingen nodig. Eén lichaamsbehandeling kost € 65 en een gezichtsmassage met rollers € 50. Je zit gelukkig niet vast aan een bepaalde hoeveelheid behandelingen.

Meer informatie: www.skinsideoutamsterdam.nl

4. Je slaaptekort wegwerken

Zo werkt het

Al sport je nog zo veel en eet je nog zo gezond, zolang je een slaapachterstand hebt, zal je niet afvallen. Dat zit zo: in je maag worden twee hormoonstofjes aangemaakt: ghreline (zorgt voor eetlust) en leptine (zorgt voor verzadiging). Door slaapgebrek raakt de productie van deze stofjes verstoord, waardoor je, simpel gezegd, meer trek krijgt en minder snel vol zit. Het gevolg? Een onbedwingbare zoetbehoefte.

Je slaapachterstand kun je wegwerken door je slaap te optimaliseren. Maak je slaapkamer zo donker en stil mogelijk, kijk anderhalf uur voor bedtijd naar geen enkel scherm meer en ga op regelmatige tijden naar en uit bed. Wat ook helpt, zijn een paar etherische druppels lavendelolie Angustifolia op je kussensloop of pyjama. Let wel op: er zijn verschillende soorten lavendelolie, dus gebruik wel de goeie! Daarna voel je duidelijker wanneer je genoeg gegeten hebt. Bovendien ben je zonder slaaptekort mentaal gezien beter in balans, waardoor het sowieso makkelijker is om gezonde keuzes te maken.

De voordelen

Je kunt er vanavond al mee beginnen. En doordat je energie toeneemt zonder slaaptekort voel je je op alle fronten beter.

Goed om te weten

Elke soort prikkel doet afbreuk aan de kwaliteit van je slaap. Denk aan een te lichte slaapkamer, omgevingsgeluiden, maar ook een volle maag, alcoholinname en het drinken van koffie (cafeïne, dus ook energiedrankjes) na twee uur ’s middags.

Nadelen

Aan je slaap optimaliseren zitten geen nadelen, er zijn alleen uitdagingen. Nadat je slaap verbeterd is en je slaaptekort is verdwenen, krijgt je wel de juiste signalen door, maar kun je nog steeds af en toe zoetbehoefte hebben. Het komt dan nog steeds aan op het maken van gezonde keuzes. En met een jong gezin is het een uitdaging om genoeg nachtrust te krijgen.

5. Je hormoonbalans op orde brengen

Zo werkt het

Als je hormonen uit balans zijn, ben jij het ook. Een disbalans van bepaalde hormonen (waaronder oestrogeen en insuline) is de oorzaak van onbeheersbare eetbuien, niet kunnen afvallen of aankomen zonder dat je anders eet. Dit kan het gevolg zijn van verkeerde voeding, een stressvolle periode, langdurig slaapgebrek, seizoenswisselingen, de overgang of een zwangerschap.

Insuline wordt ook wel het vetopslag-hormoon genoemd. Hoe ongezonder je eet, hoe meer insuline er wordt aangemaakt. Hierdoor slaat je lichaam meer vetten op en heb je eerder weer trek in iets lekkers. Gezonde voeding (vers, gevarieerd en liefst ook biologisch) doet veel goeds voor je hormoonhuishouding. Ook hier gaat het niet om een dieet, maar om het verbeteren van je eetpatroon en leefstijl. Zo krijgt je lichaam alle voedingsstoffen die het nodig heeft voor een optimale hormoonbalans. En zodra je hormonen beter in balans komen, bereik je ook het gewicht dat voor jouw lichaamsbouw ideaal (gezond) is.

De voordelen

Gezonde voeding zorgt ervoor dat je lichaam de juiste bouwstoffen krijgt die nodig zijn om goed te functioneren. De juiste producten liggen gewoon in de supermarkt en hebben snel effect op je humeur en energielevel (geen energiedips).

Goed om te weten

In algemene zin zegt de plek waar jouw lichaam overtollige vetten opslaat iets over je hormonen(dis)balans. Zitten de overtollige kilo’s vooral op je billen en heupen? Dit duidt op een te veel aan oestrogeen. Dit kun je verminderen door meer groenten te eten. Hierin zit het stofje DIM dat oestrogeen helpt verlagen. Eet zo biologisch mogelijk, zodat je minder hormoonverstorende chemicaliën binnenkrijgt.

Is je buik de probleemzone? Dan is stress de oorzaak en ligt de oplossing in het verminderen van de spanning. En je lovehandels ontstaan door te veel ongezonde voeding (snelle koolhydraten zoals suikers). Ga dan vooral voor eiwitten, gezonde vetten en groenten (liefst 500 gram per dag). En voor de hand liggend: beweeg voldoende en drink genoeg water of kruidenthee (minimaal 1,5 liter per dag).

Nadelen

Hoe je weet welke hormonen uit balans zijn? Dit kun je laten testen met een hormoonanalyse bij een hormoonspecialist (vanaf € 75). Je kunt ook je schildklier laten checken bij je huisarts. Een ander punt is dat je veel zelfdiscipline nodig hebt om je eet- en leefpatroon aan te passen en dit consequent vol te houden.

Meer informatie: www.franciscavandenberg.nl

Tekst: Esmir van Wering

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen