Ontwerp Zonder Titel 2022 09 11t154051.598

Ben je een onrustige slaper? Probeer déze 8 tips

Sta jij bekend als een onrustige slaper? Wij zetten een aantal tips op een rijtje zodat jij voortaan rustig de nacht doorkomt.

1. Licht in de ochtend

Je slaapritueel begint niet pas in de avond. Probeer je ochtend energiek te starten door zodra je wakker wordt direct de gordijnen te openen en natuurlijk licht binnen te laten. In de wintermaanden kan dit wat lastiger zijn. In dit geval zou je voor een lichttherapie lamp kunnen kiezen. Wetenschappers adviseren om, wanneer mogelijk, ’s ochtends direct naar buiten te gaan. Buiten wandelen is nog effectiever dan binnen zitten met de gordijnen/ramen open.

2. Avondritueel

Probeer in de avond niet iets te doen wat met een bepaald doel te maken heeft. Denk bijvoorbeeld aan een opdracht voor school of werk. Als je onrustig slaapt, is het de bedoeling om in de avond zo onproductief mogelijk te zijn. Doe dingen die jou ontspanning bieden. Denk aan een warm bad, lezen of het luisteren naar een podcast.

3. Slaapkamer

Zorg dat je slaapkamer ook echt een slaapkamer is. Zorg voor relaxte, neutrale kleuren en probeer je kamer zo opgeruimd mogelijk te houden. Daarnaast is het ook niet handig om je telefoon naast je bed te leggen. Leg je telefoon in een kast die wat verder van je bed staat. Door zo min mogelijk afleiding te hebben, wordt de kans kleiner dat je je angstig voelt en onrustig slaapt.

4. Koele temperatuur

Je lichaamstemperatuur zal moeten dalen, wil je rustig in slaap kunnen vallen. Zorg er dus voor dat je kamer koel is zodra jij gaat slapen. Zet een uur van te voren je ramen open en neem zelf van te voren een warme douche of een warm bad.

Lees ook: Aha: dít is hoeveel diepe slaap je echt nodig hebt

5. Geen elektronica

We snappen het. Het is heel verleidelijk om voor het slapen nog een serie of film te kijken in bed. De kans is dan ook groot dat je ondertussen in slaap valt. Er wordt geadviseerd om een half uur voordat je in slaap wil vallen, alle elektronica uit te zetten. Kunstmatig (blauw) licht verstoort namelijk je nachtrust.

6. Vaste tijden

Probeer zo veel mogelijk op een vaste tijd op te staan. Zelfs in de weekenden of als je een slechte nacht achter de rug hebt, is het aan te raden om rond dezelfde tijd op te staan. Je ontwikkelt zo een fijn slaapritme. Je lichaam weet precies waar het aan toe is.

7. Donkere ruimte

Een donkere omgeving zorgt ervoor dat je lichaam melatonine (het slaaphormoon) aanmaakt. Probeer er alles aan te doen om je kamer zo donker en stil mogelijk te krijgen. Kies daarom voor verduisterende gordijnen of rolluiken.

8. Sporten

Veel mensen krijgen tegen het einde van de middag de behoefte om even te gaan slapen. Het welbekende middagdutje. Nu is een middagdutje echt niet altijd een slecht idee, maar als je zeker wil zijn dat je ’s avonds rustig kunt slapen, kun je beter in beweging komen. Een work-out in de middag draagt bij aan een goede nachtrust. Je hoeft echt geen uitgebreide work-out te doen. Een half uurtje sporten doet al wonderen. Neem bijvoorbeeld je sportkleding mee na je werk, zodat je na het werk direct naar de sportschool kunt. Hierna kom je met een voldaan gevoel thuis en kun je na het avondeten meteen starten met je avondritueel.

Ben of ken jij een onrustige slaper?

Lees ook: Hebben jij en je partner een ander slaapritme? Zó ga je hiermee om

Foto: GettyImages
Bron: Bustle.com