Ontwerp Zonder Titel (93)

Ruzie met een narcistische partner: 5 dingen die je zult herkennen

Volgens de psychologie zijn er een aantal patronen die je zult herkennen tijdens een ruzie met een narcistische partner.

1. Je krijgt het gevoel dat je overdrijft

Iemand met narcisme staat niet in contact met zichzelf en kan zich daarom ook niet goed in jou verplaatsen. De kans is daarom groot dat zij bepaald gedrag anders zien, dan dat jij dat ziet. Hij of zij zal misschien zeggen dat je overdrijft of zeggen dat deze situatie zich al veel vaker heeft voorgedaan, maar je er toen geen problemen mee had.

2. Jij bent het schuld

Een narcist zal zijn of haar gedrag altijd proberen te herleiden naar jouw gedrag, dus omdat jij x deed, moest hij of zij wel y doen. Hij of zij zal misschien ook zeggen: ‘je wist nu eenmaal met wie je een relatie kreeg, dat is niet mijn schuld.’

3. Gaslighting

Je hoort de term steeds vaker: gaslighting. Dit is een strategie waarbij de persoon bijvoorbeeld een gebeurtenis, ondanks voldoende bewijs, compleet ontkent. Dit kan heel eng zijn en je laten twijfelen aan je eigen observatie of overtuiging.

4. Jou belachelijk maken

Een narcist zal het in een ruzie moeilijk vinden om geen gemene dingen te zeggen. Hij of zij zal dus uitspraken doen die jou veel pijn doen, bijvoorbeeld zeggen dat je gek of dom bent.

5. Afleiden

Als een narcist ergens van beschuldigd wordt, zal hij of zij verschillende strategieën kunnen inzetten om je hiervan af te leiden. Hij of zij kan bijvoorbeeld inspelen op schuldgevoel: ‘ik heb alles voor jou gedaan en nu flik je me dit.’ Daarnaast kan hij of zij gebruikmaken van projectie (niet hij/zij, maar jij hebt iets fout gedaan) of oude koeien uit de sloot halen.

Lees ook: Judith heeft een narcistische vader

Tip van de redactie

Narcisme is een bekende en regelmatig voorkomende persoonlijkheidsstoornis. Als partner van een narcist heb je in eerste instantie geen idee dat je met een narcist te maken hebt. Narcisten zijn uitermate charmant en weten hun zwarte kanten goed te verbergen. In Narcisme in relaties krijg je antwoorden op vragen als Waar kun je een narcist aan herkennen? Welke gevolgen heeft dit gedrag voor de relatie? En nog veel meer. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Foto: GettyImages
Bron: Psychcentral.com

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.