Ontwerp Zonder Titel (91)

Moeite met namen onthouden? Met déze tips is dat verleden tijd

Ben jij iemand die het lastig vindt om namen te onthouden? Déze tips zorgen ervoor dat dit een stuk makkelijker wordt.

1. Luisteren

Toegegeven: de meeste mensen zijn tijdens een voorstelrondje vooral met zichzelf bezig en niet zo met de ander. Logisch, want je wil een goede indruk maken. Probeer je daarom voor te nemen om écht te luisteren naar wat de ander zegt.

2. Naam herhalen

Je slaat een naam beter op, als je deze vaker herhaalt. Dit kun je heel subtiel doen door de naam te herhalen als je met de persoon in gesprek gaat. Zo zorg je ervoor dat je brein de naam eerder opslaat. De naam wordt herkenbaar.

Lees ook: Boeken maar: een weekendje weg verbetert je geheugen en concentratie

3. Beeld koppelen aan de naam

Als je een naam hoort, heb je er vaak een beeld bij. Bij de naam roos, denk je bijvoorbeeld aan een bloem of bij de naam Anja, denk je aan je tante die ook zo heet. Door een beeld te koppelen aan de naam, zul je de naam eerder onthouden.

4. Beeld koppelen aan uiterlijk kenmerk – associatie maken

Stel je voor dat je een Anja leert kennen en je tante heet ook Anja, dan kun je de naam van deze persoon onthouden door naar overeenkomsten te zoeken. Misschien heeft je tante sproetjes of een opvallende neus en heeft de Anja die je nu leert kennen dat ook. Net zoals bij de naam Roos. Misschien heeft deze persoon wel rood haar of juist heel licht haar of een lichte huid, waardoor je het beeld van een witte roos koppelt aan de naam. Door een associatie te maken, welke dan ook, zullen je hersenen een naam sneller opslaan.

5. Herhalen

Het helpt om een tijdje na een ontmoeting de naam en het beeld en de associatie, nog eens te herhalen. Zo vergeet je een nieuwe naam nooit meer.

Lees ook: Deze 5 sporten helpen óók om je brein gezond te houden

Foto: GettyImages
Bron: BBC.com

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.