zingen dansen

Deze 5 sporten helpen óók om je brein gezond te houden

Wist je dat sporten ook een positief effect kan hebben op de gezondheid van je hersenen? Vooral déze 5 sporten hebben dit bewezen.

1. Dansen

Een lesje zumba of simpelweg dansen door je huis? Vooral doen, want verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat dansen de kans op het ontwikkelen van dementie verkleint. Over het algemeen houden mensen van nieuwe dingen uitproberen en laten we eerlijk zijn: bij dansen raak je nooit verveeld. Je brein wordt op diverse manieren geprikkeld. Zowel je intellect als je sociale skills worden aangesproken.

2. Fietsen

Buiten fietsen verbetert het cognitieve vermogen van mensen vanaf 50 jaar. Daarnaast is bewezen dat indoor cycling een positief effect heeft bij mensen met Parkinson. Sporten beschermt als het ware je brein en zorgt ervoor dat er minder ontstekingen ontstaan.

3. Interval training

Niet iedereen is er dol op, maar de effecten zijn wel altijd groots: intervaltraining. Door de afwisseling in intensiteit, zou het gedeelte van het brein dat invloed heeft op leren en je geheugen, verbeteren. Het is wel belangrijk om niet direct te hard van stapel te lopen. Laat je lichaam eerst wennen aan deze manier van trainen.

Lees ook: Last van je scheenbenen tijdens het wandelen? Dit kun je ertegen doen

4. (stevig) wandelen

De gezondheidsvoordelen van wandelen zijn eindeloos, maar stevig wandelen blijkt ook goed te zijn voor je hersenen. Een onderzoek liet zien dat het zetten van 4000 stappen of meer per dag, een positief effect had op het geheugen van ouderen.

5. Tai chi

Misschien had je deze sport niet direct in dit lijstje verwacht, maar tai chi zorgt ervoor dat controle, ademhaling en lichaamscoördinatie worden gecombineerd. Uit onderzoek blijkt dat deze vorm van sport je cognitieve vaardigheden en geheugen verbeteren. Daarnaast zal het ook je gemoedstoestand een boost geven. Mooi meegenomen dus.

Lees ook: Bewezen: mensen die snel wandelen, leven langer

Foto: GettyImages
Bron: Realsimple.com

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.