Vermoeid gevoel na het eten

Bewezen: déze 5 tips helpen om jezelf te (blijven) motiveren

Je kunt niet 365 dagen per jaar gemotiveerd zijn om te gaan werken en je to-do lijstjes af te werken. Probeer daarom déze tips.

1. Zorg voor een sociaal aspect

Uit onderzoek blijkt dat medewerkers zich sneller voor iets willen inzetten, als er een sociaal aspect aan het doel gekoppeld was, zoals het doel om zich met anderen te verbinden. Als je op je werk vooral aan je taken of ellenlange to-do lijstjes moet denken, dan kan het helpen om bijvoorbeeld samen met een collega een taak te werken. Door iets samen met een ander te doen, zal je gemotiveerder raken om een bepaald doel te behalen.

2. Zet je kwaliteiten in

In welke taken blink jij echt uit? Uit onderzoek blijkt dat de motivatie bij werknemers stijgt als zij iets doen waar ze goed in zijn. Als jij bijvoorbeeld heel handig bent in het maken van presentaties, vraag dan of jij dit een vaste taak voor jou mag worden. Je blijft eerder gemotiveerd als je iets mag doen waar je ook echt goed in bent (en dus complimentjes over krijgt).

3. Motivatie is er als je iets wil bereiken óf als je jezelf wil verdedigen

Onderzoekers kwamen erachter dat er twee dingen zijn die je gemotiveerd houden. De motivatie om iets te bereiken waardoor je je beter gaat/blijft voelen (voeding, geld, entertainment) of de motivatie om jezelf te verdedigen (je persoonlijke overtuigingen, dingen die je al hebt bereikt). Kijk dus naar de acties die je kunt uitzetten om één van deze twee doelen te bereiken.

Lees ook: Skin Cycling: een TikTok-trend die volgens dermatologen echt werkt

4. Gewoontes aanleren

Door jezelf bepaalde gewoontes aan te leren, zul je net iets minder motivatie nodig hebben om een bepaalde taak uit te voeren. Stel dat je jezelf aanleert om iedere ochtend van 10.00 tot 11.00 je e-mails te lezen en te beantwoorden. Deze taak wordt dan een gewoonte en het kost je in de loop van de tijd steeds minder energie om de taak uit te voeren en af te ronden.

5. Zorg altijd voor een plan B

Stel je voor dat je plots in de ochtend naar de tandarts of dierenarts moet en je had je voorgenomen om dan een bepaalde opdracht af te ronden. Het is dan aan jou om een nieuw moment met jezelf af te spreken. Gun jezelf bijvoorbeeld een vrije middag om hiervan bij te komen en rond de opdracht ’s avonds af als je iets meer rust hebt.

Lees ook: Geen motivatie om te sporten in de ochtend? Zo gaat het je wél lukken

Foto: GettyImages
Bron: PsychologyToday

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.