Mirella

Mirella heeft een katheter: ‘Ik bepaal nu zelf waar ik ga en sta’

Mirella kreeg een dwarslaesie. Tijdens haar revalidatie ging ze oefenen met katheteriseren. Het was niet makkelijk, maar inmiddels is ze blij met de onafhankelijkheid.

Het verhaal van Mirella is heftig én hoopgevend. In 2001 was haar psychische nood zo hoog, dat zij een suïcidepoging ondernam. Zij reed haar auto tegen een boom, en daarna werd alles zwart. Uren later werd zij wakker in het ziekenhuis, nog steeds zwaar depressief en nu ook met een dwarslaesie.

Zelf katheteriseren

Mirella: “Als je psychisch zo in de knoop zit, denk je dat iedereen alleen maar last van je heeft. Toen ik het verdriet van mijn familie en mijn man zag, realiseerde ik me voor het eerst dat ik ze dit nooit meer wilde aandoen. Tijdens de revalidatie ging ik oefenen met katheteriseren. Ze raadden me aan om het eerst op bed te proberen, maar ik wilde het juist in de stoel leren. Tot mijn grote frustratie heeft het me wel drie kwartier gekost voor het uiteindelijk lukte. Toch zette ik door, want als ik ooit weer ergens naartoe wilde gaan, zou ik deze techniek moeten beheersen. Dus oefende en oefende ik. Ik bepaal nu zelf waar ik ga en sta. Die onafhankelijkheid is een groot goed, dus ik ben dankbaar dat ik het katheteriseren onder de knie heb gekregen.”

Wat is zelfkatheterisatie?

Zelfkatheterisatie is het regelmatig inbrengen van een katheter in de blaas om daarmee de urine af te voeren. De katheter wordt via de plasbuis in de blaas gebracht. Aan het afgeronde uiteinde van de katheter bevinden zich aan beide kanten gaatjes waardoor de urine uit de blaas stroomt.

Kunt u uw blaas niet (volledig) legen en/of verliest u urine neem dan altijd contact op met uw huisarts of zorgprofessional. Zelfkatheteriseren mag enkel worden uitgevoerd op medisch voorschrift.

Vraag het gratis informatieboekje aan

Zelfkatheteriseren is niet altijd gemakkelijk. Bij Coloplast begrijpen ze dat als geen ander. Sinds de oprichting in 1957 werken ze nauw samen met zorgprofessionals en gebruikers van de producten om oplossingen te ontwikkelen die nauw aansluiten op hun specifieke behoeften. Deze samenwerking gaf ze meer inzicht in bestaande continentieproblematiek en zo weten ze dat kathetergebruikers zich zorgen maken over urineweginfecties.

Daarom hebben ze een informatieboekje samengesteld dat antwoord geeft op een aantal van de meest voorkomende vragen over urineweginfecties bij zelfkatheterisatie. Ook hebben ze enkele feiten en nuttige adviezen verzameld die je kunnen helpen jouw blaas gezond te houden en zo het risico op urineweginfecties te minimaliseren.

Vraag hier het informatieboekje ’tips voor het gezond houden van uw blaas bij zelfkatheterisatie’ aan. 

Denk jij aan zelfmoord of maak je je zorgen over iemand in je omgeving? Bel 0900-0113 of chat via 113.nl.

Dit artikel is een samenwerking.