Kunnen huisdieren het coronavirus krijgen?

Over huisdieren en het coronavirus doen verschillende verhalen de ronde. Zo zouden honden ook besmet kunnen raken en het virus kunnen overdragen. Wat is hiervan waar?

In een interview met NPO Radio 1 vertelt dierenarts Peter Klaver hierover. “Er is geen enkel bewijs dat huisdieren zoals honden en katten het kunnen krijgen”, vertelt hij. Ook Els Broens, veterinair microbioloog bij de Universiteit Utrecht en de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, vertelt in het interview dat niets erop wijst dat de dieren het virus kunnen krijgen.

Virus overdragen

Ook het risico dat iemand het virus oploopt via de hond van een coronapatiënt is volgens Klaver klein. “Die kans is echt 0, nihil, verwaarloosbaar.”

“De kans dat je het virus van een mens krijgt, via een hond, is even groot als dat een ooievaar ergens over het land vliegt, er staat een fles in het land, en die ooievaar poept precies in die fles”, legt hij uit. “Dan zou ik zeggen: dat is nihil.”

Ook Broens benadrukt dat het er niet op lijkt dat honden en katten de ziekte kunnen krijgen. Ook spelen zij voor zover bekend geen rol in de verspreiding ervan.

Elk dier heeft z’n eigen virus

“Er zijn wereldwijd heel veel coronavirussen”, vertelt Broens. “Ieder dier heeft wel zijn eigen coronavirus. Bij dieren geeft hun eigen coronavirus ook andere klachten. Daar gaat het vooral om darmklachten. (…) Het katten-coronavirus geeft ook alleen bij katten problemen en het honden-coronavirus alleen bij honden.”

De bron van het coronavirus is nog niet helemaal duidelijk, maar komt waarschijnlijk wel van een dier. Volgens Broens zijn er kennelijk veranderingen geweest in het genetisch materiaal waardoor die opeens wel de oversprong heeft kunnen maken van dier naar mens. “Maar vervolgens vindt er dus vooral verspreiding plaats van mens naar mens”, aldus de veterinair microbioloog.

Goed desinfecteren

“De kunst is nu: weinig aan je gezicht zitten en goed je handen wassen”, vertelt Klaver. “Echt goed desinfecteren. Van honden krijg je het niet, het grootste gevaar is de mens. Blijf uit de buurt van plekken waar andere mensen zijn. Je hond of katten kun je gewoon oneindig veel knuffelen. Loop lekker veel met je hond. Ga niet overal stilstaan, gewoon lekker doorlopen. Je hond vindt dat hartstikke leuk en het is ook goed voor je eigen weerstand.”

Bron: NPO Radio 1

Luister hier het fragment.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen