kroket broodje frituurpan airfryer

Is een kroket uit de airfryer echt gezonder dan een uit frituur?

Steeds meer Nederlanders hebben er eentje in de kast staan: een airfryer. Maar zijn deze snacks nou echt gezonder dan die uit de frituurpan?

Het valt eigenlijk best mee.

Verschil in calorieën

Een airfryer gebruikt maar liefst 70 procent minder vet dan een normale frituurpan. Veel gezonder dus, zou je verwachten. Toch is het verschil met de frituurpan niet zo groot.

Dat de snacks verschillen in het aantal calorieën, heeft vooral te maken met de soort snack. De snacks die je in de frituurpan bereidt, zijn namelijk niet geschikt voor de airfryer. Hiervoor bestaan speciale varianten die een andere samenstelling hebben en vaak ook nog eens zijn voorgebakken. Dit heeft invloed op de hoeveelheid vetten en het aantal calorieën.

Niet veel verschil

Wanneer we de voedingswaarden van de twee soorten met elkaar vergelijken, zien we eigenlijk helemaal niet veel verschillen. Wel bevat een kroket uit de frituurpan iets meer calorieën dan die uit de airfryer. Maar dat verschil is niet groot: slechts 18 calorieën.

Kroket uit de frituurpan

Energie: 218 kcal
Vet: 13,3 g
Verzadigd vet: 4,6 g
Eiwit: 7,1 g
Koolhydraten: 16,9 g
Vezels: 1,5 g
Zout: 1,17 g

Kroket uit de airfryer

Energie: 200 kcal
Vet: 12 g
Verzadigd vet: 4,4 g
Eiwit: 6,24 g
Koolhydraten: 16 g
Zout 1,12 g

Toch goed om te weten. Frituur jij nog met een frituurpan of ben je overgestapt op een airfryer?

Bron: Voedingscentrum
Foto: Getty Images

Lees ook: Wat is ‘gezonder’: bitterballen uit de oven of frituurpan?

Lees Vriendin digitaal

Voor €6,50 per maand

Ja, dit wil ik!

042020 Digitaallezen Hp

Wist je dat je Vriendin ook digitaal kunt lezen? Bestel ‘m hier.