Ontwerp Zonder Titel (3)

Hypochondrie: dít zijn de symptomen van ziektevrees

Heb je wel eens gehoord van hypochondrie? Dit is een psychische aandoening waarbij je continu bang bent dat je (ernstig) ziek bent.

Hypochondrie

Hypochondrie, ook wel ziektevrees genoemd, is een psychische aandoening waarbij je bijna voortdurend bang bent dat je ernstig ziek bent. Natuurlijk is iedereen wel eens bang en dit is heel normaal. Vooral als je op sociale media, televisie of in je omgeving geconfronteerd wordt met ziekte. Je spreekt daarom pas van hypochondrie als je je langer dan 6 maanden zorgen maakt over fysieke klachten/symptomen. Bij ieder plekje, bultje of steek, denk je direct aan een ernstige ziekte. Het verschilt hoe mensen hier vervolgens mee omgaan. Sommige mensen met hypochondrie controleren voortdurend hun lichaam op veranderingen en brengen frequent een bezoek aan de huisarts. Er is ook een groep die bang is voor het hebben of krijgen van een ziekte, maar erg vermijdend is en juist zijn of haar lichaam niet durft te controleren.

Lees ook: Last van vliegangst? 6 handige tips die écht helpen

Hoe ga je hiermee om?

De symptomen die horen bij ziektevrees, lijken op de symptomen van andere angststoornissen. Zo kun je last krijgen van hoofdpijn, hartkloppingen, wazig zien en duizeligheid. Deze klachten worden veroorzaakt door angst, maar kunnen bij iemand met ziektevrees weer leiden tot meer angst en zorgen. Denk je dat je last hebt van hypochondrie? Dan is het zeker verstandig om een afspraak bij je huisarts in te plannen. Daarnaast kan het helpen om met je omgeving hierover te praten en voldoende afleiding te zoeken.

Lees ook: Angst om voor grote groepen te spreken? Zó ga je er het beste mee om

Foto: GettyImages
Bron: Psyned.nl

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.