Ontwerp Zonder Titel 2023 02 03t153115.704

Last van vliegangst? 6 handige tips die écht helpen

Heb je last van vliegangst? Heel erg vervelend natuurlijk, maar er valt iets aan te doen. Wij zetten zes tips op een rijtje die echt helpen.

1. De ABC routine

A staat voor assessment, oftewel je beoordeelt de situatie. Is er daadwerkelijk gevaar of reageert je brein op een, voor jou, ongewone/onbekende situatie? B staat voor building a plan, het maken van een plan dus. Als er geen gevaar is (bij punt A), maar wel een onbekende situatie, dan kun je dus zonder gevaar het vliegtuig instappen. Bij punt C, maak je een beslissing, oftewel commitment. Je maakt een beslissing en je brein stuurt een signaal naar de amygdala. Dit is het onderdeel van je brein waar je emoties, zoals angst, worden aangestuurd en verwerkt. Er hoeven nu geen stresshormonen meer aangemaakt te worden.

2. Focus op de positieve realiteit

Als je angst hebt tijdens het vliegen zul je je vooral bezighouden met dingen die eventueel zouden kunnen gebeuren. Probeer in plaats hiervan, je te focussen op iets positiefs. Denk bijvoorbeeld aan de reden waarom je het vliegtuig in bent gestapt. Misschien ga je een vriendin bezoeken of ben je onderweg naar een geweldige vakantiebestemming.

3. Controle

Soms voelen mensen zich gedwongen om te vliegen. Toch is dit niet helemaal waar. Je hebt altijd een keuze. Wat zijn de alternatieven? Dat je als enige niet meegaat op vakantie, dat je een werkvakantie mist of dat je een bruiloft mist? Zorg dat je de controle behoudt door zelf een bewuste keuze te maken. Niemand dwingt je ertoe.

4. Bewust je plek kiezen

Veel mensen hechten waarde aan de plek waar ze zitten in het vliegtuig. De meeste mensen vinden visuele ruimte belangrijker dan fysieke ruimte. Met visuele ruimte wordt bedoeld dat je overzicht hebt. Een stoel aan het gangpad kan dan een goede keuze zijn. Probeer de fysieke ruimte die je hebt, te gebruiken. Stretch je benen of armen binnen jouw fysieke gebied.

Lees ook: Angstig of depressief nadat je alcohol hebt gedronken? Híer komt het door

5. Neem spulletjes mee die helpen

Het helpt om jezelf zoveel mogelijk af te leiden tijdens de vlucht. Vooral op momenten dat de stress echt hoog oploopt. Denk aan een spelletje, je telefoon om muziek of een podcast te luisteren of een fysiek boek. Vergeet ook niet je favoriete snoep of een luchtje dat geruststellend werkt. Wat ook goed kan helpen is een noise cancelling koptelefoon. Zo ben je minder gefocust op de geluiden die het vliegtuig maakt.

6. Doe de 5-4-3-2-1 oefening

Deze oefening helpt om jezelf af te leiden van je vliegangst. Je start door te zeggen ‘ik zie’ en benoem dan iets in je omgeving dat je waarneemt (een stoel, een bordje waarop het toilet staat aangegeven). In totaal doe je dit vijf keer. Vervolgens ga je over op ‘ik hoor’ en je benoemt iets dat je hoort. Denk aan een huilende baby of de muziek die je buurman luistert via zijn koptelefoon. Ook dit doe je vijf keer. Tot slot zeg je ‘ik voel’ en dan benoem je iets dat je extern voelt. Bijvoorbeeld het kussen waar je tegenaan ligt of de stoel waarop je zit. Ook nu benoem je vijf dingen die je voelt. In de tweede ronde hoef je maar 4 statements te maken per vraag en de laatste ronde maak je maar 1 statement. Op deze manier raakt je brein niet verveelt en minder snel afgeleid.

Over vliegangst en hoe je ervan afkomt

35 op de 100 mensen ontwikkelen vroeger of later in het leven vliegangst. Gelukkig is deze angst goed te behandelen, zoals dit boek van Dr. Lucas van Gerwen aantoont. Het is een all-inclusivehandleiding, boordevol praktijkvoorbeelden, getuigenissen van lotgenoten, praktische tips en feitelijke informatie. Voor meer info klik op onderstaande button.

Boek Over Vliegangst
Bekijk bij bol.com

Lees ook: Dit is waarom je je angstig kunt voelen voor je menstruatie

Foto: GettyImages
Bron: Wellandgood.com

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.