Ontwerp Zonder Titel 2023 02 03t144720.436

Angst om voor grote groepen te spreken? Zó ga je er het beste mee om

Geeft alleen het idee om voor een grote groep mensen te moeten spreken, je al stress? Met déze tips ga je er beter mee om.

Stress

Vaak wordt stress puur als iets negatiefs gezien. Zo moet je stress zoveel mogelijk vermijden, want het is immers slecht voor je gezondheid. Niet alle vormen van stress zijn per definitie slecht voor je. Een beetje spanning of stress voor een tentamen of een presentatie zorgt ervoor dat je net wat alerter bent en je beter kunt concentreren en presteren. Een laag tot gemiddeld stressniveau is dus niet slecht, maar te veel stress kan je prestaties juist doen verminderen. Als een spreker erg gespannen is, zal hij of zij dit doorgeven aan het publiek. Er ontstaat onbedoeld een gespannen, negatieve sfeer.

Lees ook: Last van stress? Dít is waarom autorijden zo rustgevend werkt

Kies jouw strategie

Er zijn een aantal tips die je kunt toepassen om een te hoog stressniveau te verlagen. Probeer je zenuwen bijvoorbeeld te zien als iets positiefs. Zeg tegen jezelf: ‘ik heb er zin in en ook al ben ik lichtelijk gespannen, ik zit vol energie en dit wil ik ook doorgeven aan het publiek.’ Het helpt ook om je te concentreren op de tekst die je vertelt. Misschien start je je presentatie met een verdrietig of somber verhaal. Probeer een situatie voor de geest te halen die jou verdrietig of somber liet voelen. Zo verplaats je de aandacht naar een andere emotie. Een derde tip is om jezelf te kalmeren door ademhalingsoefeningen of een rustgevende meditatie. Probeer deze methoden eerst zelf thuis uit, zodat je goed weet welke methode het beste bij je past.

Vergroot je zelfvertrouwen

Christine Wilding helpt je in Vergroot je zelfvertrouwen naar een beter zelfbeeld en een gelukkiger leven. Ze leert je over je onzekerheid heen te komen en negatieve gedachten te beperken. Aan de hand van de bewezen effectieve cognitieve gedragstherapie biedt dit boek 5 praktische stappen die jou helpen om je dagelijkse leven en gedachten te veranderen.

Vergroot Je Zelfvertrouwen
Bekijk bij bol.com

Lees ook: Last van stress? Dít is waarom je vaker de natuur zou moeten opzoeken

Foto: GettyImages
Bron: PsychologyToday.com

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.