verkouden

Handig: 5 natuurlijke middeltjes die helpen bij hooikoorts

Ben jij één van die ongelukkigen die ieder jaar weer ontzettend last heeft van hooikoorts? Gelukkig zijn er diverse natuurlijke middeltjes tegen!

1. Vaseline smeren

Een eenvoudig middeltje dat het proberen waard is: smeer een dun laagje ongeparfumeerde vaseline in en rond je neusgaten, en liefst ook heel voorzichtig op je wimpers. Het idee is dat de microscopisch kleine stuifmeelkorrels blijven ‘hangen’ in de vaseline, en dus niet in je ogen en neus kunnen komen.

2. Uien

In uien zit de natuurlijke kleurstof quercetine. Deskundigen ontdekten dat mensen die dagelijks quercetine binnenkrijgen, minder histamine in hun bloed hebben. Het lijkt er dus op dat quercetine de hevigheid van hooikoortsverschijnselen aanzienlijk verlaagt. Zowel rauw als gekookt doet de ui zijn heilzame werk. Hou je niet van uien? Dan kun je quercetine ook vinden in onder meer appels, rode wijn, groene thee, broccoli, boerenkool en bloemkool.

3. Zoenen

Japanse onderzoekers ontdekten dat een flinke zoenpartij (van een half uur of langer) hooikoortsverschijnselen laat afnemen. De wetenschappers lieten mannen en vrouwen met hooikoorts met hun partner zoenen. Voor en na de zoenpartij werd bloed afgenomen bij de deelnemers. De productie van het stofje histamine, de veroorzaker van de nare verschijnselen, was behoorlijk verminderd. De moeite van het proberen waard dus. Let op: zoen wel alleen met een vaste partner in tijden van corona.

4. Honing

Elke dag een theelepel honing kan helpen tegen hooikoorts. Dat zit zo: bijen gebruiken stuifmeel om honing van te maken. Zelf voegen ze er nog specifieke enzymen aan toe, die geneeskrachtig werken. Door elke dag een beetje honing te nemen, liefst het hele jaar door, raakt je immuunsysteem aan het stuifmeel gewend. Belangrijk: kies het liefst voor rauwe, onbewerkte honing van een imker in je directe omgeving. Immers, alleen met honing uit je eigen omgeving bouw je immuniteit op voor de specifieke pollen in je directe buurt. Honing uit de winkel helpt jammer genoeg niet.

5. Je weerstand versterken

Door je immuunsysteem oftewel je weerstand sterker te maken, kun je de kans op allergische reacties verkleinen. Een belangrijk onderdeel van je immuunsysteem is je darmslijmvlies. Met vetzuren (vooral te vinden in vette vis als haring, makreel en zalm) en probiotica (in de zuiveldranken) kun je je darmslijmvlies versterken.

Lees ook: 5x deze invloed hebben hooikoortsmedicijnen op je seksleven

Lees Vriendin digitaal

Nu vanaf €0,99

Naar de digitale kiosk

042020 Digitaallezen Hp

Lees Vriendin ook digitaal! Bestel ‘m hier.