Hoofdpijn na de seks? Hier kan het door komen

Heb je na een vrijpartij weleens last van hoofdpijn? Dan ben je niet de enige. Volgens onderzoek heeft 1 op de 100 mensen hier last van. Hier komt het door.

Hoofdpijn na de seks

Coïtale cephalgie – ook wel sekshoofdpijn genoemd – komt vaak voor. Vooral mannen en migrainepatiënten hebben er veel last van. Je kunt het gevoel omschrijven als een scherpe pijn die bij de basis van de schedel begint en doorstraalt naar de voorkant van je hoofd en de achterkant van je ogen. De hoofdpijn ontstaat vaak door een verandering van de bloeddoorstroming in je hersenen en het aanspannen van je nek, hoofd en rug. Het drukkende gevoel is als een strakke band om je hoofd.

Lees ook: Dit zijn de beste standjes als je weleens pijn hebt tijdens de seks

Drie soorten

Seksgerelateerde hoofdpijn is te onderscheiden in drie soorten. De eerste variant ontwikkelt zich in de aanloop naar een orgasme en zorgt voor een doffe hoofd- en nekpijn. Meestal houdt dit een paar minuten aan. De tweede soort is een heftige en stekende hoofdpijn die tijdens een orgasme ontstaat. Dit kan een paar minuten tot een paar uur duren. Het derde type komt minder voor, maar houdt vaak langer aan en kan toenemen bij inspanning. Soms kan het wel dagen aanhouden.

Probeer te ontspannen

Je kunt hoofdpijn na de seks proberen te voorkomen, door je zoveel mogelijk te ontspannen. Begin en eindig bijvoorbeeld met een lekkere massage. Als je last blijft houden, kun je het beste contact opnemen met je huisarts. Misschien is medicatie mogelijk of is er toch een andere oorzaak voor de hoofdpijn.

Lees ook: Hoeveel seks heeft je relatie écht nodig?

Bron: Women’s Health, HLN.be, Bedmanieren Foto: Getty Images

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen