hond

Bewezen: honden kunnen emoties aanvoelen (en zó doen ze dit)

Is jouw hond ook extra lief voor je als jij even wat minder goed in je vel zit? Honden voelen emoties aan en wij leggen je uit hoe dit werkt.

Hond

In vergelijking met andere dieren, kunnen honden uitstekend menselijke emoties aanvoelen. Dit zou komen doordat een hond jouw gezichtsuitdrukking observeert, maar ook doordat die luistert naar jouw stemgebruik. Hierdoor kan een hond bepalen of jij je gelukkig of juist verdrietig voelt. In totaal zijn er zes verschillende emotiegroepen. Onderzoekers vroegen zich af of honden op basis van geluid, deze emoties zouden kunnen onderscheiden. Deze honden konden de gezichtsuitdrukkingen van hun baasjes dus niet zien. Uit dit onderzoek bleek dat honden negatieve emoties verwerken in de rechterkant van het brein. Positieve emoties werden verwerkt aan de linkerkant van het brein. Honden kunnen dus emoties lezen door alleen jouw stem te horen.

Lees ook: Bewezen: honden lijken écht op hun baasje (en dit is waarom)

Geluid

Uit onderzoek blijkt dus dat honden emoties van mensen goed kunnen beoordelen. Alleen al door jouw stem te horen, heeft jouw hond in de gaten hoe jij je op dat moment voelt. Een hond zal eerder naar links bewegen als jij je niet goed voelt. Dit komt doordat de rechterkant van het brein, de linkerkant van het lichaam aanstuurt (en andersom). Voel jij je gelukkig of blij, dan zal een hond eerder naar rechts bewegen omdat hij of zij deze emoties als positief ervaart. Emoties als verbazing en walging zijn voor een hond moeilijker in te schatten.

Lees ook: 6x waarom je hond uitlaten zo goed is voor je gezondheid

Foto: GettyImages
Bron: AKC.org