Is het gezonder om groente en fruit met of zonder schil te eten?

Je hebt vast weleens iemand horen zeggen dat in de schil van groente of fruit de meeste vitaminen zitten. Maar is dat ook echt zo?

Met of zonder schil

Of je groente en fruit met of zonder schil eet, hangt natuurlijk ook af van de smaak die je lekker vindt. Maar als we kijken naar voedingsstoffen zit er eigenlijk weinig verschil in. “Er zitten vaak wel meer vezels en vitaminen in de schil, maar het is maar zo weinig dat het geen effect zal hebben op je gezondheid”, zegt Wieke van der Vossen, kennisspecialist Voedselveiligheid bij het Voedingscentrum tegen RTL Nieuws.

Lees ook: Wat is gezonder: een gekookt of een gebakken ei?

Goed om te weten

Voor bestrijdingsmiddelen hoef je ook niet bang te zijn. “Bij de meeste groenten en fruit wordt bij de keuring naast het vruchtvlees ook de schil gemeten. En dan zit er ook nog eens een flinke marge op. Dus het is wel veilig om te eten”, aldus Van der Vossen. Bij aardappelschillen moet je wel voorzichtig zijn, omdat deze hoge concentraties glyco alkaloiden bevatten. “Daar kun je ziek van worden”, vertelt Ernst Woltering, voedingswetenschapper van de Wageningen Universiteit.

Lees ook: Zo bestrijd je makkelijk fruitvliegjes in huis

Bron: RTL Nieuws Foto: Getty Images