coronavirus-tilburg

Het coronavirus en diabetes: dit moet je weten

Nederland is in de ban van het coronavirus. Wat betekent dit voor mensen met diabetes? In dit artikel geven we je antwoord op deze vraag.

Risico

Wie diabetes heeft, loopt evenveel kans om besmet te raken met het coronavirus als mensen die geen diabetes hebben, vertelt prof. dr. Hanno Pijl van het Leids Universitair Medisch Centrum aan het Diabetes Fonds. Wel zijn mensen met de ziekte kwetsbaarder voor de klachten die bij het virus horen. Hoe ouder iemand is, hoe groter het risico om ernstig ziek te worden of te overlijden.

Klachten

Hoewel de klachten door het coronavirus hetzelfde zijn als voor mensen zonder diabetes, lopen kwetsbare mensen wel meer risico op ernstige gevolgen. Hierbij gaat het vooral om degenen met een verzwakte gezondheid door een bestaande diabetescomplicatie, zoals hartziekten of mensen met een moeizame glucoseregulatie. Ook mensen met een hogere leeftijd zijn kwetsbaarder.

Corona voorkomen

Door het RIVM wordt geadviseerd om zoveel mogelijk thuis te blijven, je handen regelmatig te wassen en contacten met andere mensen te vermijden.

Ook is het verstandig om stress zoveel mogelijk te beperken, regelmatig te eten, voldoende te slapen en – als je diabetespatiënt bent – je bloedglucose zo goed mogelijk proberen te regelen.

De reden hiervoor is dat een hoge bloedglucoseconcentratie de werking van het afweersysteem belemmert. Toch benadrukt het Diabetes Fonds dat mensen zich hierover niet te veel zorgen moeten maken. Het betekent namelijk niet dat het afweersysteem helemaal niet meer werkt, dus de meeste diabetespatiënten zullen gewoon herstellen van een infectie.

Bron: Diabetes Fonds

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Anoniem
  Rehana Dad
  Hi' Mijn naam is Rehana en ik ben diabetes en Hogebloeddruk en cholesterol. Nu de sportschool gesloten zijn heb ik minder beweging. Ik was al beetje gewend om dagelijks te gaan wandelen. Wat is voor mij het best thuis blijven of toch gaan wandelen? Bedankt
  Beantwoorden
  • Anoniem
   Wendy
   Hoi Rehana, Ik zag toevallig je vraag onder dit artikel. Ik ben diëtist en zie regelmatig mensen met diabetes en hart- en vaatproblematiek. Zeker in deze tijd is het belangrijk om lekker veel te bewegen, wat juist goed is voor de bloedsuikerspiegel, cholesterol en bloeddruk. Zo lang het maar op een veilige manier gebeurt, kan het geen kwaad! Groetjes, Wendy De Voedietist www.voedietist.nl
   Beantwoorden

Gerelateerde artikelen