ei

Wat is gezonder: een gekookt of een gebakken ei?

Gekookt, gebakken of gepocheerd: je kunt een ei op verschillende manieren klaarmaken. Maar wat is nou de meest gezonde keuze?

Gezond voedingspatroon

Volgens het Voedingscentrum passen eieren binnen een gezond voedingspatroon. Ze staan in de ‘Schijf van Vijf’ en vatten veel verschillende vitamines en mineralen. Zo zitten er vitamine A en vitamine B2 in eieren, maar ook ijzer, zink en foliumzuur.

Wel moet één kanttekening worden gemaakt: eieren zijn namelijk ook rijk aan de stof cholesterol, wat het risico op hart- en vaatziektes kan vergroten. Daarom wordt geadviseerd om niet te veel eieren te eten. Volgens het Gezondheidscentrum is er niets aan de hand in het geval dat iemand niet meer dan 300 milligram van de stof binnenkrijgt en weinig andere producten met verzadigde vetten eet. Het Voedingscentrum raadt aan om twee tot drie eieren per week te eten.

Gezonder: gekookt, gebakken of gepocheerd?

De meest gezonde manier om een ei te eten, is door ‘m te koken. Een gekookt ei bevat namelijk ongeveer twee keer minder vet en verzadigd vet dan een gebakken ei. Ook het feit dat je geen bakproduct – met verzadigde vetten – hoeft te gebruiken, maakt een gekookt ei een betere keuze. Ten slotte blijven meer vitamines behouden dan wanneer je ‘m bakt.

Een gepocheerd ei zit eigenlijk tussen deze varianten in: het is gezonder dan een gebakken ei, maar minder gezond dan een gekookt ei. Wel is het risico op de salmonellabacterie groter, omdat een gepocheerd ei niet volledig hard is van binnen.

Bron: Voedingscentrum, Gezondheidscentrum

Lees ook: dit gebeurt er met je lichaam wanneer je elke dag een ei eet

Lees Vriendin digitaal

Voor €6,50 per maand

Ja, dit wil ik!

042020 Digitaallezen Hp

Nu we zoveel mogelijk binnen moeten blijven, kun je Vriendin ook digitaal lezen. Bestel ‘m hier.