Ontwerp Zonder Titel (84)

Geef je vaak te veel geld uit? Déze tips kunnen je helpen

Weet je van jezelf dat je vaak nét iets te veel geld uitgeeft en voel je je achteraf schuldig? Déze tips kunnen je mogelijk helpen.

1. Inzicht

Kom je vaak aan het einde van de maand niet uit met geld, maar weet je niet precies waar het fout gaat? Het kan helpen om je uitgaven op papier te zetten. Schrijf alles onder elkaar, van boodschappen tot abonnementen en online bestellingen. Soms weet je niet eens meer waar je je geld door de maand heen precies aan uitgeeft. Vervolgens kun je nagaan welke dingen je kunt schrappen. Is het echt nodig om 4 abonnementen bij diverse streamingdiensten aan te houden of zou je ook met een vriendin een abonnement kunnen delen? Wees kritisch en onderstreep de dingen die echt noodzakelijk zijn.

2. Doelen stellen

Welke financiële doelen zijn echt belangrijk voor jou? Misschien wil je over een paar jaar een mooie bruiloft of zou je graag een nieuwe auto willen kopen. Spreek met jezelf af om iedere maand een x bedrag aan de kant te zetten. Vertel eventueel je partner of een vriendin over dit doel, zodat je kan steunen en eventueel behoeden voor onnodige uitgaven.

Lees ook: Geld besparen: 3 must-read boeken voor een vollere portemonnee

3. Vrijheid

Doordat je nu inzicht hebt in je financiën en je dus hoeveel geld je maandelijks opzij moet zetten om je rekeningen te kunnen betalen en aan al je verplichtingen te voldoen, weet je ook hoeveel geld er over is voor o.a. boodschappen en een vast bedrag dat je wil sparen. Er blijft dan vaak ook wat geld over dat je kan uitgeven aan bijvoorbeeld een kleding of verzorgingsproducten. Doordat je je financiën in kaart hebt gebracht, kun je deze uitgaven zonder enig schuldgevoel doen.

4. Plezier

Probeer voor jezelf duidelijk te krijgen welke dingen je écht gelukkig maken. Geef je geld uit aan producten of activiteiten die je een fijn gevoel opleveren en koop dus niet iets omdat een vriendin het bijvoorbeeld ook heeft. Als jij graag leest, is het voor jou belangrijk om zo nu en dan een nieuw boek te kunnen kopen. Wellicht is kleding of make-up minder belangrijk.

Tip van de redactie

Het hulp- en werkboek Crisis. Wat te doen? sleept je door de crisis door visie, nieuwe inzichten, praktische oefeningen en humor. Met gouden tips voor wat je moet doen om je geldzaken op orde te krijgen en te houden. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Lees ook: 4 slimme ‘investeringen’ waarvoor je vakantiegeld kunt gebruiken

Foto: GettyImages
Bron: Thelist.com

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.