Marjan kreeg tinnitus door stress: ‘Mijn tandarts vond een oplossing’

Tinnitus, het chronisch horen van oorsuizen of een vervelende piep, is een moeilijk onderwerp. Lezeres Marjan ontdekte de oorzaak van haar oorsuizen en haar tandarts vond een goede oplossing. 

Tinnitus, het chronisch horen van oorsuizen of een vervelende piep, is een moeilijk onderwerp. Lezeres Marjan ontdekte de oorzaak van haar oorsuizen en haar tandarts vond een goede oplossing.

Door vierentwintig uur per dag geluiden te horen, kun je enorm in strijd komen met jezelf. Hoe accepteer je het? Wat is de oorzaak en hoe leg ik het uit aan mijn omgeving? Wij proberen je met verschillende blogs antwoord te geven op deze vragen. Gelukkig is er ook hoop en hebben veel mensen een oplossing gevonden. Marjan deelt hieronder haar tip.

Lees ook: Tinnitus genezen? Dit kun je tegen oorsuizen doen

‘Mijn tandarts had een goede oplossing voor mijn tinnitus’

Marjan hoort al jaren geluiden en ontdekte hier een patroon in: “Ik heb al jaren tinnitus en bij stress is het op z’n ergst. Sinds een aantal jaren gebruik ik ’s nachts een bitje tegen tandenknarsen. Hierdoor is de tinnitus duidelijk verminderd. Dit bitje kreeg ik van de tandarts, omdat mijn kiezen wat gesleten waren.”

Er is nog weinig bekend over het verband tussen kaken en tinnitus. Toch wordt dit steeds vaker genoemd. Het klinkt ook niet zo gek: je kaakkopjes liggen dichtbij je oren. Merk jij ook dat je veel stress hebt en dan je veel met je tanden knarst? Vraag je tandarts of hij een oplossing weet. Leer hier meer over de verschillende oorzaken en diverse oplossingen.

Lees hier ook het verhaal van Ingrid. Zij leerde haar oorsuizen te accepteren en dat gaat nu heel goed.

De week van het Oorsuizen

In februari (4-9 februari) is het daarom de Week van het Oorsuizen, een initiatief van Stichting Hoormij. Zij organiseren dit jaar voor de 5e keer op rij deze week om meer duidelijkheid te geven over tinnitus.

Last van oorsuizen? Je staat er niet alleen voor!

Als je tinnitus hebt, ben je gelukkig niet verloren. Er is hulp. Zo kan een KNO-arts uitleggen waar de geluiden vandaan komen en hoe je met de tinnitus leert omgaan. Dit geeft wat meer duidelijkheid. Praat hieronder mee met andere lezeressen. Wil je meer informatie lezen? Lees ons artikel: Hoe klinkt jouw tinnitus?