Gezond & mooi

Marjan kreeg tinnitus door stress: ‘Mijn tandarts vond een oplossing’

Tinnitus, het chronisch horen van oorsuizen of een vervelende piep, is een moeilijk onderwerp. Lezeres Marjan ontdekte de oorzaak van haar oorsuizen en haar tandarts vond een goede oplossing.

Door vierentwintig uur per dag geluiden te horen, kun je enorm in strijd komen met jezelf. Hoe accepteer je het? Wat is de oorzaak en hoe leg ik het uit aan mijn omgeving? Wij proberen je met verschillende blogs antwoord te geven op deze vragen. Gelukkig is er ook hoop en hebben veel mensen een oplossing gevonden. Marjan deelt hieronder haar tip.

Lees ook: Tinnitus genezen? Dit kun je tegen oorsuizen doen

‘Mijn tandarts had een goede oplossing voor mijn tinnitus’

Marjan hoort al jaren geluiden en ontdekte hier een patroon in: “Ik heb al jaren tinnitus en bij stress is het op z’n ergst. Sinds een aantal jaren gebruik ik ’s nachts een bitje tegen tandenknarsen. Hierdoor is de tinnitus duidelijk verminderd. Dit bitje kreeg ik van de tandarts, omdat mijn kiezen wat gesleten waren.”

Er is nog weinig bekend over het verband tussen kaken en tinnitus. Toch wordt dit steeds vaker genoemd. Het klinkt ook niet zo gek: je kaakkopjes liggen dichtbij je oren. Merk jij ook dat je veel stress hebt en dan je veel met je tanden knarst? Vraag je tandarts of hij een oplossing weet. Leer hier meer over de verschillende oorzaken en diverse oplossingen.

Lees hier ook het verhaal van Ingrid. Zij leerde haar oorsuizen te accepteren en dat gaat nu heel goed.

De week van het Oorsuizen

In februari (4-9 februari) is het daarom de Week van het Oorsuizen, een initiatief van Stichting Hoormij. Zij organiseren dit jaar voor de 5e keer op rij deze week om meer duidelijkheid te geven over tinnitus.

Last van oorsuizen? Je staat er niet alleen voor!

Als je tinnitus hebt, ben je gelukkig niet verloren. Er is hulp. Zo kan een KNO-arts uitleggen waar de geluiden vandaan komen en hoe je met de tinnitus leert omgaan. Dit geeft wat meer duidelijkheid. Praat hieronder mee met andere lezeressen. Wil je meer informatie lezen? Lees ons artikel: Hoe klinkt jouw tinnitus? 

Reageer op dit artikel

Peter

In 2006 had ik ook last van tinnitus. Gelukkig ging dat over. Helaas in december 2019 weer terug gekomen. Ik denk ook door stress. Eind februari ga in naar de KNO arts. Ik heb gehoord dat er hoortoestellen zijn met een maskeerder. Wie heeft daar ervaring mee.

Beantwoorden
Marlene

Ja heb ik ook last van dat ze daar nog niets op gevonden hebben word hoogtijd

Beantwoorden
T gertsen

Ik heb nu ook sinds een jaar of 3 tinnitus. Door een vuurwerkongeval. Het geluid is altijd aanwezig maar probeer er niet naar te luisteren en zoek mn afleiding. Snachts is het ergste want dan is het stil en als het dan echt niet meer gaat dan zet ik mn radio aan(oordopjes) niet in mn oor duwen maar hang het er langsop. Met stress word het duidelijk meer dus je word langzamerhand bewust van de dingen en leer je steeds meer wat je beter wel en niet kan doen. Sommige mensen begrijpen het niet en laat het via een appje horen wat ik 24/7 hoor en dan staan ze raar te kijken en brengt hun dat aan het denken.

Beantwoorden
Natasja

Ik heb nu zo’n 2 jaar tinnetus de vervelende hoge piep.
Ik denk zelf dat het gekomen is na een aantal pittige behandelingen bij de mondhygiëniste ,waarbij zij flink wat druk gezet heeft op mijn kaak, daarna begon die ellendige piep .Ik heb ook wel eens gehoord dat die piep kan komen doordat de kaak scheef staat .

Beantwoorden