Ontwerp Zonder Titel 2022 11 06t081746.953

Is het gebruik van een elektrische deken veilig? Zó zit het

Gebruik jij in de winter wel eens een elektrische deken? In dit artikel vertellen we je of het gebruik van zo’n deken eigenlijk wel veilig is.

Elektrisch deken

Een elektrische deken kan soms heel fijn zijn als je het snel koud hebt. Soms wordt er wel eens verkondigd dat het gebruik van zo’n deken gevaarlijk zou zijn. Zo zou er een verband bestaan tussen elektrische dekens en de ontwikkeling van kanker. We kunnen je alvast geruststellen. Er is op dit moment weinig overtuigend onderzoek waarbij blootstelling aan een elektrische deken, de kans op kanker zou vergroten. Wel is het belangrijk dat het deken dat je gebruikt, niet ouder is dan tien jaar. Nieuwe elektrische dekens beschikken vaak over veiligheidsfuncties waarbij de kans brand of verbranding zeer minimaal is. Ben je op dit moment in verwachting? Dan is het beter om even geen elektrische deken te gebruiken.

Lees ook: 4 fitnessapparaten om deze herfst en winter thuis op te kunnen sporten

Veilig gebruiken

Om de risico’s op verbranding en brand te minimaliseren, kun je een aantal dingen doen. Zo is het verstandig om op zoek te gaan naar een elektrische deken dat is goedgekeurd door een onafhankelijke organisatie. Vaak helpt het ook om de reviews van het deken te lezen om een goed beeld te krijgen van de kwaliteit. Koop een elektrische deken nooit tweedehands. Als het deken te vaak is gebruikt (scheurtjes, verkleuring of een beschadigde afstandbediening voor de temperatuur), gebruik het deken dan ook niet. Verder is het belangrijk om niet meer dan één elektrische deken tegelijkertijd te gebruiken. Daarnaast moet je het deken nooit wassen en drogen. Zet het deken uit voordat je gaat slapen (als er geen timer bij zit) en stop de randjes van het deken niet onder het matras. Zo, nu kun je weer helemaal ontspannen genieten van je elektrische deken.

Lees ook: Wennen aan de wintertijd? Zó pak je dat aan

Tip van de redactie

Medisana Elektrische Deken
Bekijk bij bol.com

Foto: GettyImages
Bron: Healthline.com

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.