Wennen aan de wintertijd

Wennen aan de wintertijd? Zó pak je dat aan

De wintertijd gaat weer in en dat betekent dat de klok een uur teruggaat. Maar dat ene uurtje kan je biologische klok nogal overhoop halen. Hoe zorg je ervoor dat je zonder problemen zo snel mogelijk gewend raakt aan de wintertijd?

We hebben het voor je uitgezocht en zetten een aantal handige tips op een rij. 

Biologische klok

Iedereen heeft een biologische klok die bepaalt dat we een deel van onze tijd moeten besteden aan slapen. Als het ‘s avonds donker wordt, wordt je met behulp van het hormoon melatonine slaperig en dalen je bloeddruk en lichaamstemperatuur. ‘s Ochtends worden we op gang gebracht door het hormoon cortisol. Daarnaast zitten er in iedere cel van ons lichaam ‘klokgenen’ die de productie van eiwitten op bepaalde tijden regelen, maar bijvoorbeeld ook energie vrijmaken en voedingsstoffen omzetten. Deze klokgenen staan in contact met onze biologische klok die is afgesteld op een ritme van 24 uur. 

Het effect van de wintertijd

Wanneer de wintertijd ingaat, gaat de klok een uur terug. Je zou denken dat dat ene uurtje niet zoveel uitmaakt, maar toch raakt je biologische klok even van slag. Dat komt doordat er kunstmatig met de hoeveelheid licht op een dag wordt gespeeld. Hierdoor kun je vroeger wakker worden, slecht slapen en vermoeid zijn. En dat belemmert je natuurlijk in de rest van je dag. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de negatieve impact te beperken.

Licht

Licht is enorm belangrijk voor je biologische klok. Daarom is het belangrijk om meteen nadat je wakker wordt een tijdje in het volle (dag)licht te zitten. Probeer daarnaast overdag ook voldoende licht op te vangen. In de avond kun je dit beter omdraaien: dim de lampen en vermijd schermgebruik voordat je gaat slapen. Zorg er ook tijdens het slapen voor dat je kamer donker is en gebruik desnoods een slaapmasker. 

Vaste routines

Ook helpt het om met vaste routines te werken. Ga iedere avond rond dezelfde tijd naar bed en sta ook iedere ochtend op dezelfde tijd op. Zorg er daarnaast voor dat je ‘s avonds de tijd neemt om te ontspannen, want dit is beter voor je nachtrust. 

Kom in beweging

De kans is groot dat je te vermoeid bent om iets te doen, maar toch is het belangrijk om voldoende te bewegen. Maak een wandeling, haal een frisse neus of ga sporten. Door je lichaam actief te houden zul je zien dat je vermoeidheid vermindert. 

Voeding

Ook je voeding kan een wereld van verschil maken. Kies ‘s ochtends voor een eiwitrijk ontbijt, want daar krijg je energie van. Neem bijvoorbeeld yoghurt met wat noten en fruit of een gekookt eitje. ‘s Avonds kun je kiezen voor een koolhydraatrijke maaltijd, zoals pasta, zilvervliesrijst, quinoa en boekweit. Vlak voordat je naar bed gaat kun je nog een banaan eten of kersen. Hier zitten namelijk stoffen in die helpen bij de aanmaak van serotonine

Bron: A. Vogel
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.