Ontwerp Zonder Titel 2023 09 13t110204.810

Zenuwachtig voor je eerste werkdag? Zó ga je er het beste mee om

Een eerste werkdag is altijd spannend. Heb je veel last van zenuwen? Wij vertellen je hoe je hier het beste mee om kunt gaan.

Volkomen normaal 

Je hebt een goed sollicitatiegesprek gehad en bent uitgekozen voor de baan die je zo graag wilde. Je bent natuurlijke hartstikke blij, maar ook een tikkeltje zenuwachtig. Vooral nu de eerste dag nadert, merk je dat je het toch wel erg spannend vindt. Probeer te onthouden dat het echt heel normaal is om zenuwachtig te zijn voor een nieuwe baan. Je vraagt je misschien af of je wel goed genoeg bent voor deze baan en of je in de smaak zult vallen bij collega’s. Daarnaast vraag je je af welke outfit het meest geschikt is en hoop je maar dat je geen domme dingen zegt op je eerste dag. Nogmaals: al deze vragen en onzekerheden zijn normaal. Het kan wel helpen om te weten waarom deze zenuwen er zijn.

Lees ook: Ben jij een introvert? Zó haal je er op de werkvloer je voordeel uit

Nieuwe omgeving

Herinner je je allereerste dag nog dat je aan een nieuwe opleiding begon? Waarschijnlijk was je op van de zenuwen. Je ervaart stress omdat je wordt blootgesteld aan nieuwe stimuli. Je hebt geen idee wat je te wachten staat, dus je lichaam belandt in standje hyperalert. Wat kun je doen om je zenuwen een beetje in toom te houden? Accepteer dat de zenuwen er zijn en probeer deze niet weg te stoppen. Eventueel kun je op je nieuwe werkplek ook benoemen dat je zenuwachtig bent. Waarschijnlijk zullen je nieuwe collega’s proberen om je op je gemak te stellen. Het kan ook helpen om tijdens pauzes even naar buiten te gaan en een frisse neus te halen. Wat extra zuurstof doet altijd goed. Wat ook nog kan helpen is om je goed voor te bereiden. Wat stond er precies in de vacature en waar staat het bedrijf of de organisatie precies voor? Wat kennis op zak kan je al rustiger laten voelen.

Vriendin’s favoriet

Psychiater Marian Rojas Estapé presenteert hét boek voor een gelukkig leven. Wil jij gelukkiger worden? Train je brein. Ervaar minder stress en negatieve gedachten, word optimistischer en verbeter je emotionele intelligentie en assertiviteit. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Lees ook: Ben je erg gestrest op je werk? Dan zul je déze 5 gewoontes herkennen

Foto: GettyImages
Bron: Stylist.co.uk

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.