Gezondheidsvoordelen van honing

Dít zijn de gezondheidsvoordelen van honing

Veel mensen hebben wel een flesje honing in hun keukenkastje staan. Lekker om door de thee te drinken, op een boterham of pannenkoek te eten of om door de yoghurt te roeren. Maar hoe gezond is honing eigenlijk? 

Dit wil je weten over de gezondheidsvoordelen van honing. 

Is honing gezonder dan suiker?

Veel mensen gebruiken honing als vervanger van suiker, maar dit is niet terecht. Honing is namelijk gewoon suiker: een mengeling van glucose en fructose. Het verschil tussen kristalsuiker en honing is dat honing wat meer water bevat, waardoor er per honderd gram iets minder calorieën in zitten. Daarnaast bevat honing een kleine hoeveelheid mineralen, vitaminen en eiwit. Maar dit is zo’n kleine hoeveelheid dat het geen bijdrage levert aan wat je totaal aan deze voedingsstoffen binnenkrijgt. 

Antioxidanten

Honing bevat veel antioxidanten zoals fenolen, enzymen en flavonoïden. Deze helpen stoffen die ons lichaam kunnen beschadigen tegen te gaan. Daarnaast verlagen ze het risico op hartaanvallen, beroertes en kanker. 

Beter voor de bloedsuikerspiegel dan ‘gewone’ suiker

Honing heeft ten opzichte van ‘normale’ suiker een aantal kleine voordelen voor de bloedsuikerspiegel. Hoewel honing net als andere soorten suiker je bloedsuikerspiegel verhoogt, beschermen de antioxidanten in de honing tegen het metabool syndroom en diabetes type 2. Ook hebben onderzoekers aangetoond dat honing de niveaus van adiponectine kan verhogen. Dat is een hormoon dat ontstekingen vermindert en de regulering van de bloedsuikerspiegel verbetert. Hoewel honing voor diabetespatiënten iets beter is dan andere suikers, moet het toch met mate worden gegeten. 

Lees ook: Met déze tips wordt je gekristalliseerde honing weer vloeibaar

Honing werkt tegen (brand)wonden

Al jarenlang wordt honing gebruikt om (brand)wonden te genezen. Onderzoekers analyseerden in 2015 26 studies over het verband tussen honing en wondheling. Zij ontdekten dat honing het beste werkt bij genezing van wonden die geïnfecteerd zijn geraakt na een operatie. 

Het kan het triglycerideniveau verlagen

Triglyceriden zijn een soort vetten in het bloed die het risico op een hartaandoening vergroten. Daarnaast kunnen ze duiden op insulineresistentie, wat een veroorzaker kan zijn van diabetes type 2. Over het algemeen zorgt het eten van suikerrijke voeding voor een stijging van het triglycerideniveau, maar uit onderzoek blijkt dat het eten van honing voor een verlaging van dat niveau kan zorgen. Dit blijkt vooral het geval te zijn als honing gebruikt wordt als vervanging van suiker. 

Bron: Healthline, Voedingscentrum, mijngezondheidsgids.nl
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.