honing

Met déze tips wordt je gekristalliseerde honing weer vloeibaar

Even niet goed opletten en het is al te laat: je pot honing zit vol suikerkristallen. Hoe goed je de honing ook bewaart, het lijkt altijd te gebeuren. Weggooien dan maar? Zonde! Met déze tips kun je je honing redden.

Oneindig houdbaar

Door de hoge concentratie suiker en de lage hoeveelheid vocht is honing oneindig houdbaar. De lage hoeveelheid vocht is te danken aan de bijen die de honing terug dikken tot 20% aan water. Dankzij dit lage percentage kan de honing niet worden aangetast door bacteriën en gisten. Wel kan het zo zijn dat jouw honing kristalliseert.

Kristalliseren

Of je nu honing bij een imker of in de supermarkt koopt: het wordt na verloop van tijd altijd hard. Dit wordt kristalliseren genoemd. Het is een natuurlijk verschijnsel en heeft te maken met verschillende factoren. Vooral de concentratie glucose speelt een grote rol, maar helaas kun je daar zelf niet veel invloed op uitoefenen. Hoe kun je je honing dan het beste bewaren?

1. Je kunt je honing het beste bewaren op een donkere, droge plaats met een stabiele kamertemperatuur. Als er geen schommeling in temperatuur is, gaat je honing minder snel kristalliseren.
2. Zorg ervoor dat je het deksel goed afsluit. Zo kan er namelijk minder vocht bij, waardoor de honing minder snel versuikert. Als je dit doet bewaar je ook de smaak van de honing. Twee vliegen in één klap!

Toch heb je misschien weleens overwogen om die versuikerde pot dan maar weg te gooien. Maar dat is natuurlijk zonde. Gelukkig is het heel simpel op te lossen en kun jij je honing binnen no time weer gebruiken.

Gouden tip

Het enige wat je ervoor nodig hebt, zijn een glazen pot en een pannetje met handwarm water. Doe de honing in de glazen pot en leg het in een pannetje met handwarm water (au bain-marie dus). Roer de honing af en toe even door om het smeltproces te versnellen. En voilà: je honing is weer zoals ‘ie was!

Gebruik geen magnetron!

Het lijkt misschien onschuldig om je honing in de magnetron te verwarmen. Ondanks dat het vaak wordt getipt, is het niet slim om te doen. Door de extreme hitte verliest de stroop veel gezonde enzymen, vitamines en mineralen.

Bron: Beelife
Foto: Getty Images