Ontwerp Zonder Titel 2021 02 19t103234.521

Dít is waarom sommige mensen zo van de geur van regen houden

Sommige mensen kunnen echt genieten van een fikse regenbui. Vooral de geur die vrijkomt, vinden ze heerlijk. De wetenschap vertelt ons nu waarom dat zo is.

Specifieke geur

Regen heeft een bepaalde geur die iedereen waarschijnlijk herkent. Vooral na een droge periode, kan een fikse regenbui zorgen voor een specifieke geur. De buitenomgeving ruikt dan natuurlijk, fris en aards. Veel mensen houden van deze geur. Dit is niet gek. Er blijkt namelijk een wetenschappelijke reden te zijn waarom dit zo is.

Lees ook: Bewezen: de band tussen moeder en dochter is de sterkste die er bestaat

Petrichor

Doordat de regen in aanraking komt met een droge ondergrond, ontstaat die typerende aardse geur. Deze geur wordt ook wel petrichor genoemd. Zodra de regen de droge ondergrond raakt, komen verschillende chemicaliën vrij. Geosmine is hier eentje van. Wetenschappers beschrijven dat mensen erg gevoelig zijn voor de geur van geosmine. De mens is namelijk afhankelijk van water en de geur van water wordt daardoor als prettig ervaren.

Droge periode

Natuurlijk zorgt niet iedere regenbui voor een lach op ons gezicht. Het zijn vooral de regenbuien na een lange periode van droogte. Tijdens de droge periode ontstaan er meer bacteriën in de grond. Als het dan eindelijk gaat regenen, dan is de geur van geosmine nog intenser. Daarnaast hebben mensen soms fijne herinneringen aan zo’n regenbui. Het fijne gevoel wordt zo nog meer versterkt.

Lees ook: Vroege lente of nóg meer kou: dit wordt het weer in februari

Foto: GettyImages
Bron: SouthernLiving

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen