vrouw winter

Vroege lente of nóg meer kou: dit wordt het weer in februari

De afgelopen dagen hebben we onder meer te maken gehad met kou en gladheid. Zet dit door in februari of kunnen we rekenen op lenteachtig weer?

Alle kanten

Volgens de experts van Weeronline lijkt het weer in februari een beetje op dat wat we de afgelopen maand hebben gehad. Doordat de grens tussen ijskoude lucht, afkomstig uit de Noordpool en Scandinavië, en hele zachte lucht uit Zuid-Europa in de buurt van ons land komt te liggen, kan het eigenlijk alle kanten op gaan.

Zitten we in de koude lucht, dan wordt het overdag niet ‘warmer’ dan 5 graden en kan het ’s nachts vriezen. Er is kans op neerslag en sneeuw. Maar komt de zachte lucht daarentegen ons lang binnen, dan komt de temperatuur al snel in de dubbele cijfers. Op veel zon hoeven we niet te rekenen, het kan namelijk behoorlijk gaan waaien en regenen. De kans is groot dat we deze maand met beide weertypen te maken krijgen.

Gemiddelde temperatuur

Doordat koud en zacht weer worden afgewisseld, zal de gemiddelde temperatuur in februari normaal zijn voor de tijd van het jaar: 3,9 graden. Meestal is de temperatuur overdag aan het begin van de maand gemiddeld 6 graden, en aan het einde van de maand 7 tot 8 graden.

Neerslag

Op lenteachtig weer hoeven we voorlopig nog niet te rekenen. De kans is groot dat we te maken krijgen met meer neerslag dan gebruikelijk valt in februari. Waarschijnlijk wordt het een onstuimige en natte maand, waarbij het af en toe erg koud kan worden en kan gaan sneeuwen.

Schaatsen

En hoe zit het met de kans op schaatsweer? Volgens Weeronline is de kans dat het wekenlang écht koud wordt nog steeds erg klein. De temperaturen dalen niet lang genoeg om plassen en vaarten te laten bevriezen.

Bron: Weeronline
Foto: Getty Images

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen