Deze 5 onverwachte dingen kun je beter niet doen tijdens je zwangerschap

Deze 5 onverwachte dingen kun je beter niet doen tijdens je zwangerschap

We weten natuurlijk dat roken en drinken tijdens je zwangerschap schadelijk is voor je kindje, maar ook deze vijf dingen kun je beter laten.

We weten natuurlijk dat roken en drinken tijdens je zwangerschap schadelijk is voor je kindje, maar ook deze vijf dingen kun je beter laten.

1. Hooikoortsmedicijnen gebruiken

Als je hooikoorts hebt, kunnen medicijnen een fijne uitkomst zijn. Maar tijdens je zwangerschap is het beter om dit in overleg met je huisarts te doen. De medicijnen kunnen namelijk via de placenta bij je baby terechtkomen. Er is nog weinig onderzoek gedaan naar de invloed van anti-allergie medicijnen op je baby, dus je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen.

2. Naar de sauna gaan

Je kunt hier beter mee wachten tot na je eerste trimester. Kies voor een sauna die niet boven de 80 graden uitkomt en zorg dat je er niet langer dan tien minuten in zit. Dompelbaden, hot tubs en infraroodsauna’s kun je ook beter vermijden.

3. Pijnstillers gebruiken

In sommige pijnstillers zit namelijk coffeïne of codeïne, wat schadelijk kan zijn voor de baby. Ook ontstekingsremmende pijnstillers, zoals naprozxen, ibruprofen, aspirine en diclofenac, kun je beter links laten liggen. Deze medicijnen vergroten de kans op een miskraam of aangeboren afwijkingen.

Lees ook: Zoveel kilo komen vrouwen gemiddeld aan tijdens hun zwangerschap

4. In de zon liggen

Te veel UV-straling kan tijdens de zwangerschap namelijk zorgen voor verkleurde vlekken in je gezicht. Bovendien is de snelle stijging van je lichaamstemperatuur niet goed voor de baby.

5. De kattenbak verschonen

Ook niet met handschoenen. In kattenontlasting zit de parasiet Taxoplasma grondii, die bij je baby een infectie kan veroorzaken. Dit kan leiden tot een miskraam, doodgeboorte of afwijkingen bij je baby. Laat het schoonmaken van de kattenbak tijdens je zwangerschap dus aan je partner over.

Belangrijk: bij twijfel kun je het beste contact opnemen met je huisarts of verloskundige.

Bron: Ze.nl Foto: Getty Images

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen