Gezond & mooi

De kracht van kruiden: met deze soorten kun je pijn verlichten of genezen

In Vriendin 17 vertelt kruidenvrouw Anntje (40) haar verhaal. In dit artikelen leggen we uit wat kruiden voor je lichaam kunnen doen.

Wist je dat…

… basilicum je concentratie verhoogt, de helderheid van je geest verbetert en je vrolijk maakt?

… citroenverbena rust geeft en verzachtend werkt op de slijmvliezen? Het kruid wordt onderzocht op haar doeltreffendheid bij het prikkelbare darmsyndroom.

… citroenmelisse weldadig is voor iedereen die zichzelf altijd pusht meer dingen gedaan te krijgen en zichzelf daardoor uitput? Het kruid werkt opbeurend en heeft een rustgevend effect bij hartkloppingen en angst. Citroenmelisse helpt ook om maag- en darmklachten, veroorzaakt door stress, te verzachten.

… rozemarijn ideaal is voor mensen die moeilijk op gang komen en zich vaak wat loom voelen? Rozemarijnthee maak je door een halve eetlepel verse naaldjes tien minuten te laten trekken in een kopje gekookt water.

… dille helpt tegen een opgeblazen gevoel en brandend maagzuur? Een theelepel van de zaden overgoten met een kopje kokend water helpt je van dat zware, opgeblazen gevoel af.

… salie helpt tegen keelpijn en hoest? Ook verlicht het als je last hebt van een moeilijke spijsvertering én werkt het versterkend op je zenuwstelsel.

… tijm helpt tegen verkoudheid en griep? Maak er een siroop van door flink wat takjes tijm in heet water een nacht lang te laten trekken. Als je dit water afzeeft en aanvult met een half deel suiker, is je siroop klaar.

Makkelijk en goedkoop: maak je eigen scrub

Rustgevende kruiden

Lavendel heeft een ontspannende werking op je zenuwstelsel. Wist je dat je lavendel ook kunt drinken? Je kunt er een thee van zetten die rustgevend werk. Let er wel op dat je niet te veel lavendel gebruikt, want dan is de smaak veel te sterk. Lavendel mag niet worden gebruikt als je zwanger bent.

Verwenbadje voor je voeten

Een weldadig voetenbad maak je met etherische olie van lavendel. Neem hiervoor een borrelglaasje melk en druppel er 10 druppels lavendelolie in. Voeg nog wat zeezout aan je voetenbad toe en het grote genieten kan beginnen.

Lees ook: deze oefeningen bieden verlichting bij chronische hyperventilatie

Foto: Unsplash

Reageer op dit artikel